Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Saturday, June 14, 2008

Persaraan pilihan

Nampaknya dalam beberapa hari ini kakitangan kerajaan sibuk menandatangani surat persaraan pilihan. Bagi segelintir pihak yang bimbang dipaksa menjadi 'hamba kerajaan' sampai tua, kini berasa lega apabila mendapati persaraan pada umur 58 tahun itu hanyalah satu pilihan (tidak wajib).

Maaf. Demang sebut 'hamba kerajaan' sebab istilah itulah yang Demang dengar dari mulut seorang penjawat awam.

Barangkali sukar dipercayai tetapi itulah hakikatnya. Bagi Demang pegawai yang begitu lebih baik bersara lebih awal, tak perlu menunggu umur 55, 56, atau 58. Jika sudah tiada minat, berhenti sajalah. Jangan menganiaya diri sendiri dan rakyat yang menjadi pelanggan.

Berbalik pada perbincangan asal, konflik yang timbul ialah samada hendak memilih persaraan 56 atau 58.

Bagi kakitangan yang berfikiran matang dan rasional mereka pasti memilih persaraan 58. Hal ini kerana jika satu hari kelak mereka ingin bersara lebih awal, mereka dibenarkan untuk berbuat demikian.

Sebaliknya jika seseorang itu menandatangani persaraan 56 maka beliau tidak dibenarkan lagi melanjutkan perkhidmatan kepada 58.

Itu adalah faktanya.

Ketika bersarapan pagi tadi, seorang rakan sekerja memberitahu bahawa beliau akan memilih persaraan 56. Saya mengajukan satu persoalan: "Engkau baru berumur 28 tahun. Kenapa perlu tergesa-gesa buat keputusan untuk 30 tahun akan datang?"

Memilih persaraan 58 bermakna kita menangguhkan keputusan bagi membuat pilihan. Dalam masa 10-30 tahun macam-macam boleh berlaku: perubahan pandangan, ekonomi, taraf pendidikan dan sebagainya.

Katakanlah pada usia 55 tahun anda memegang jawatan timbalan pengarah (siapa tahu?); Selepas dua tahun anda mungkin berpeluang menjadi pengarah. Malangnya 28 tahun sebelum itu anda sudah memilih untuk bersara pada usia 56 tahun! Masa tu barulah anda teringat semula pada nasihat Demang ni (Demang pun dah tak ada agaknya...)

Sebaliknya jika anda memilih persaraan 58 tetapi apabila anda berumur 55 tahun anda merasa bosan untuk berkhidmat maka anda boleh meminta untuk bersara lebih awal. Bukankah itu lebih fleksibel?

Meskipun demikian, di luar sangkaan Demang rupa-rupanya ramai yang memilih untuk membuat keputusan muktamad dan tidak bersedia untuk memberi peluang walaupun kepada diri sendiri. Kita gagal melihat hikmah di sebalik peluang yang diberikan.

Jumpa lagi.

Wallahu'alam.

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)