Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Friday, April 24, 2009

Pemansuhan 30% Ekuiti Melayu?

Artikel Demang berkenaan 1 Malaysia mengundang komen seorang pengunjung bernama Kifli. Meskipun tidak berdaftar secara rasmi namun Demang menghargai sikap beliau yang memaparkan nama untuk disebut bagi memudahkan perbincangan. Sebagai menghargai pandangan beliau, Demang kemukakan pandangan Demang dalam artikel kali ini.

Saudara Kifli,
Terima kasih atas keperihatinan anda berkenaan kepentingan orang Melayu/bumiputra. Demang rasa anda bukan penyokong PKR kerana penyokong parti itu sepatutnya akan gembira dengan penghapusan tersebut.

Adalah terlalu awal untuk Demang membuat penilaian terhadap tindakan PM dalam perkara ini. Apatah lagi maklumat mengenainya masih terlalu sedikit sedangkan keputusan tersebut adalah satu keputusan yang begitu besar. Malah jika dilihat pada kenyataan tersebut ia sudah bercanggah dengan perlembagaan negara. Sedangkan kita tahu bahawa sesuatu keputusan hatta akta sekalipun akan terbatal sekiranya bercanggah dengan perlembagaan.

Bagi Demang, Najib selaku pemimpin yang telah dipilih melalui proses demokrasi serta sentiasa terdedah dengan proses pemilihan dan undi tidak percaya sudah tentu sedar akan risiko setiap tindakannya. Adalah mustahil beliau akan mengambil tindakan yang akan menjerumus dirinya sendiri ke jurang kemusnahan. Semua orang Melayu (kecuali penyokong PKR) pasti akan menentang beliau, malah tidak mustahil akan mengemukakan undi tidak percaya.

Barangkali ramai yang tidak sedar bahawa Najib adalah anggota kabinet dan Ahli Parlimen paling berpengalaman dilantik menjadi PM. Beliau sudah menjadi MB Pahang dan timbalan menteri dalam kabinet ketika usia yang amat muda. Demang percaya, jika ada tanggapan bahawa Najib seorang yang kurang cerdik, maka semua pemimpin lain samada di pihak kerajaan mahupun di pihak pembangkang dikira lebih tidak cerdik berbanding beliau.

Saudara Kifli wajar untuk merasa bimbang. Begitu juga Demang. Namun sedarlah, bukan hanya kita berdua yang berperasaan begitu. Saudara berfikir dalam lingkungan fikiran, pengetahuan, dan ilmu saudara sahaja. Selebihnya, saudara berfikir berdasarkan pendapat dan pandangan orang lain yang berada di luar dari kumpulan pemikir Najib. Pihak yang berada di luar sekadar menyangka dan menduga. Mereka membuat andaian berdasarkan maklumat yang cuma sedikit yang mereka perolehi.

Demang tidak pernah menganggap Najib maha hebat dan serba sempurna. Sebagaimana manusia biasa beliau tidak sunyi dari pelbagai kelemahan. Namun beliau bukanlah berseorangan dalam membuat keputusan. Begitu juga semua PM yang telah lalu. Bahkan juga para pemimpin negara lain.

Dalam pada itu Demang tidak menolak sama sekali peranan pihak pembangkang dalam membina negara. Jika tidak, masakan rakyat turut memperuntukan sejumlah perbelanjaan yang besar bagi menyara mereka setiap bulan dengan pelbagai kemudahan?

Sejak merdeka, pihak kerajaan dan pembangkang sama-sama berganding bahu membina negara. Parti-parti PAS, PRM, dan DAP terutamanya sentiasa konsisten dalam bertindak selaku pihak yang sentiasa mengawal keputusan dan tindakan kerajaan yang memerintah. Sebagai bukti, PAS yang merupakan parti pembangkang terbesar tidak pernah bertanding melebihi syarat yang boleh melayakkan mereka mengambil alih kerajaan.

Namun keadaan ini tiba-tiba berubah setelah Anwar dibebaskan. Anwar membawa satu gerakan menyongsang arus dengan bertindak mengemukakan kerajaan alternatif. Sebenarnya Anwar bukan berubah wajah dan perilaku. Bagi yang lama mengikuti perkembangan politik negara dengan mudah memahami corak penglibatan beliau dalam politik negara. Kemasukannya ke dalam UMNO telah merubah parti itu daripada bersikap sederhana, menjadi sebuah parti elit (baca, politik wang). Siapa yang dapat menyangkal peranan Anwar menggunakan kuasa, pengaruh, dan wang setiap kali ingin menakluki mana-mana jawatan. Allahyarhan Tun Ghafar Baba adalah salah seorang mangsa beliau.

Najib dan pasukannya perlu diberi ruang dan masa bagi menjayakan misi dan visi negara. PRU 13 tidak begitu lama lagi. Itulah tempoh untuk Najib dan pasukannya bekerja dan jangan kita sengaja mengganggu mereka. Apabila tiba masanya nanti, nilailah samada mereka berjaya atau tidak. Gunakan kuasa kita sebagaai pengundi.

Satu Malaysia.

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)