Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Tuesday, December 22, 2009

Konvensyen PR: Malaysia Negara Sosialis

Konvensyen PR
1) Demokrasi telus dan tulen
2) Memacu ekonomi berprestasi tinggi mampan dan adil
3) Keadilan sosial dan pembangunan insan
4) Hubungan persekutuan dan dasar luar negara

Demang ambil catatan di atas daripada blog MSO. Sebagaimana Sayuti, Demang juga bersetuju perkara di atas merupakan sesuatu yang elok untuk negara.

Namun apa yang menarik dan unik dalam hasil konvensyen tersebut?

Demang tidak nampak sesuatu yang berbeza sehingga kita terpaksa membuang kerajaan sedia ada. Keempat-empat perkara tersebut adalah yang telah, sedang, dan akan kerajaan BN lakukan.

Cuma Demang sedih, jika dengan DAP, PAS boleh bekerjasama, kenapa pelawaan UMNO untuk mewujudkan kerajaan perpaduan ditolak sebelum berbincang? Jika UMNO berdosa, bagaimana dengan DAP dan PKR? Apa asas keIslaman mereka?

Seorang sahabat blogger menghantar sms pada Demang bahawa PR kelihatan sedang bergerak ke arah sosialis. Bagi Demang, ia suatu perkara yang sedang diperhatikan rakyat sekarang, terutama cendikiawan Melayu. Fakta-fakta yang ada amat menyokong pendapat sahabat Demang itu.

Penyerapan parti sosialis ke dalam PKR dan sokongan DAP serta PKR dalam isu Chin Peng membuktikan PR adalah penaja sosialis baru. Kerajaan Rakyat yang dicanangkan PR adalah intipati pada sebuah republik sosialis. Demang percaya ramai yang sudah melihat video keluaran pembangkang tentang idea penubuhan negara sosialis dalam youtube yang kemuncaknya pada 1948.

Malah konvensyen PR tadi jelas langsung tidak menyentuh soal negara Islam dan institusi kesultanan (khalifah).

Kenapa PAS bersetuju?
Sudah tentu PAS tidak bersetuju. Namun muslihat politik menghalalkan tindakan. Sebagaimana yang pernah Demang tulis, PAS tidak pernah yakin untuk memenangi pilihanraya umum secara sendirian. Itulah sebabnya PAS tidak pernah meletakkan calon lebih daripada separuh (1/2) kawasan parlimen yang dipertandingkan, termasuk dalam PRU12.

Untuk makluman, syarat bagi menubuhkan kerajaan ialah memenangi 1/2 manakala untuk membolehkan pindaan perlembagaan ialah 2/3 daripada jumlah kerusi.

Hal ini paling penting kerana setiap kali berkempen menjelang PRU PAS sentiasa memberitahu kepada pengundi Islam bahawa mereka ingin menubuhkan negara Islam dengan meminda perlembagaan.

Sekarang PAS tidak mahu menoleh ke belakang lagi. Mereka hanya mahu berada di pihak yang menang walaupun PAS akan menjadi kumpulan minoriti dalam kerajaan baru itu nanti.

PAS fikir, mereka lah yang akan menguasai kerajaan PR. Anda yakin?

PKR (baca Anwar) pula, tidak ada pilihan lain. Menumbangkan UMNO adalah satu-satunya cara bagi melepaskan diri daripada pendakwaan kes liwatnya. Buat masa ini Anwar hanyamampu melewat-lewatkan perbicaraan.

Apa sahaja syarat DAP akan diterima asalkan DAP sanggup menyokongnya menumpaskan UMNO.

DAP? Mereka akan bersekongkol dengan siapa sahaja asalkan hasrat menjatuhkan BN tercapai. BN bermakna UMNO kerana itulah parti yang menunjangi BN. Apabila UMNO tumbang (walaupun di luar PRU), DAP adalah komponan terbesar dalam pakatan pembangkang. Kalaupun mereka terpaksa melantik Anwar atau Haji Hadi menjadi PM, sistem demokrasi tulen yang mereka putuskan dalam konvensyen ini akan memastikan suara mereka akan dipatuhi.

Dalam sistem demokrasi, majoriti merujuk bilangan kerusi di parlimen, bukan bilangan penduduk dalam negara.

Jika masih ada yang gembira dengan usaha pembangkang menafikan undian budget 2010 minggu lepas, fikir-fikirkan lah semula pendirian anda. Bayangkan jika usaha pembangkang tersebut berhasil.

Itupun jika anda memang faham tentang realiti politik dan tidak sekadar ikut-ikutan.

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)