Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Thursday, December 10, 2009

Pak Usup BTN

Sambil melihat para belia berkayak, Demang berbual dengan salah seorang jurulatih program belia tersebut. Para peserta menggelarnya Pak Usup. Jadi Demang pun begitu juga meskipun jarak usia kami tidaklah jauh bezanya.

Daripada perbualan kami tahulah Demang bahawa selain dengan belia, Pak Usup juga terlibat sebagai jurulatih BTN. Maka Demang mengambil kesempatan mengorek pengalamannya bersama BTN.

Menurut Pak Usup beliau mempunyai 3 pilihan setelah bersara dengan tentera:
1) menyertai PAS.
Semasa dalam tentera beliau sering dipujuk untuk menyokong PAS oleh segelintir pegawai KAGAT yang menyokong PAS dalam diam.

2) menyertai jemaah tabligh
Terdapat ramai rakan termasuk abangnya terlibat aktif dalam tablig.

3) menyertai BTN setelah diperkenalkan oleh seorang rakan.

Sebagai jurulatih Pak Usup mengendalikan riadah, disiplin dan ibadah peserta. Beliau biasa menemui peserta yang cuma solat beberapa kali dalam setahun sebelum menyertai kursus BTN.

Selain itu memang ramai peserta yang mengakui tidak pernah solat subuh berjemaah dan semasa berkursuslah mereka mendapat pengalaman tersebut.

Beliau sering berdepan dengan peserta yang sekian lama hanyut dengan lumba haram, bersosial secara melampau dan tidak tahu langsung tentang masa depan mengaku mendapat kesedaran baru setelah mengikuti kursus BTN.

Bagi Pak Usup BTN adalah satu wadah untuk berdakwah.

Sebentar tadi Demang melihat Nik Aziz mengumumkan akan menghalang kakitangan kerajaan negerinya menyertai kursus BTN dengan alasan tidak islamik.

Apa ni Pok Nik? Pemimpin DAP kata BTN bersifat perkauman, sedangkan demo nak suruh guna modul Islam pulak? Pok Nik tak tahukah bahawa peserta kursus BTN terdiri daripada pelbagai kaum? Tidakkah nanti orang bukan Islam akan membantah?

Nak Islamik macamana lagi? Menurut Pak Usup tadi, dalam kursus BTN peserta diwajibkan solat berjemaah, mengikuti kuliah Maghrib dan Subuh serta mematuhi adab sebagai muslimin. Peserta lelaki dan perempuan diawasi sepanjang masa agar menjaga batas perhubungan dan tidak bersentuhan antara yang bukan muhrim.

Kebetulan Demang sekarang di Selangor. Kebetulan juga baru sebentar tadi anak buah Demang baru pulang setelah mengikuti kursus anjuran SPIES. Hasil perbualan Demang dengan anak buah Demang yang dalam tingkatan empat itu, serta melihat pada tentatif program mereka, Demang lihat tak jauh berbeza dengan program BTN.

Maka kenapa program BTN nak diharamkan?

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)