Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Wednesday, December 23, 2009

Pohon ceri pohon ketapang
Kedua-dua pohon sama rendang dan sesuai ditanam di halaman rumah dengan syarat anda mempunyai kawasan yang sesuai. Bagi yang tinggal di taman perumahan, mungkin tidak begitu relevan. Manakala jika anda tinggal di apartment atau rumah pangsa, maka urungkan sahaja impian anda tersebut.

Jika syarat pertama tadi sudah dipenuhi maka bolehlah anda memilih samada hendak menanam pohon ceri atau pohon ketapang. Daun ceri kecil-kecil tetapi beranting banyak manakala daun ketapang bersaiz besar namun jarang-jarang.

Kata orang tua-tua jika hendak berteduh carilah pohon yang rendang. Justeru tidak salah memilih ceri ataupun ketapang. Cuma, jika berteduh di bawah pohon ceri, buahnya boleh dimakan. Dapat juga menjamu burung yang bertandang.

Untuk lebih selesa, boleh pasangkan buaian pada dahannya sebagaimana Demang saat sedang menulis ini. Alangkah enaknya berbuai dihembus bayu lembut Teluk Kemang.

Indahnya negaraku. Pentadbirannya pun teratur sudah lebih lima dekad membina pengalaman. Alhamdulillah, syukur pada Tuhan.

Janganlah burung terbang dipipiskan lada. Setakat mendengar guruh di langit kenapa air di tempayan nak dicurahkan? Jangan sampai yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran.

Salam daripada Demang untuk seluruh rakyat Malaysia.

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)