Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Thursday, June 23, 2011

Usaha merampas sumber zakat

Kerajaan campuran DAP-PKR+PAS di Selangor terus mendesak SYABAS menyerahkan kembali urusan air kepada kerajaan negeri.

Demang tidak fikir Khalid tidak faham realiti namun memandangkan kerajaan Selangor dimonopoli DAP sebahagian besar pemimpin PKR adalah bukan Melayu maka tekanan terhadap SYABAS diteruskan.

Rakyat Selangor terutama yang tinggal di pedalaman seperti ibu bapa dan saudara mara Demang pasti masih ingat betapa teruknya kualiti sambungan air di Selangor sebelum diambil alih oleh SYABAS.

Kakitangan SYABAS mungkin masih ingat gaji mereka semasa bermajikan kerajaan Selangor dulu.

Baiklah, kita jangan beremosi dengan kenangan lalu. Tapi, cuba renungkan jika pengurusan tersebut diambil alih.

Benar, para pekerja SYABAS mungkin diambil terus bekerja. Yang rugi besar ialah Ts Razali yang menerajui syarikat itu. Seronokkah kita menjatuhkan jutawan melayu? Siapa yang seronok sebenarnya? Jika Razali dan Syabas sudah tiada, siapa yang akan ganti beliau dalam pengurusan baru? Masihkah orang Melayu?

Ya. Kerajaan Selangor yang akan ambil alih. Tetapi siapakah yang akan menguasai kerajaan Selangor nanti? Sekarangpun MB Khalid dikelilingi exco bukan Melayu yang selalu memonopoli keputusan kerajaan.

Bagaimana dengan para eksekutif SYABAS yang ada sekarang? Siapa pula yang akan menentukan pengambilan kakitangan dan kenaikan pangkat badan yang baru itu nanti?

Jangan lupa, pemansuhan GLC adalah termasuk dalam pakej PLAN KESAMARATAAN yang dipelopori DAP dan dianuti penyokong pembangkang secara membuta tuli.

Kita perlu sedar hasrat Tun Mahathir menubuhkan GLC termasuk SYABAS. GLC bukan sahaja bertanggungjawab pada negara bahkan pada ummat Islam agar tidak terlalu ketinggalan dalam bidang ekonomi.

Ingat, jika SYABAS tiada, maka ummat Islam Selangor khasnya kehilangan satu sumber zakat. Badan baru yang akan menerajui bekalan air di bawah kerajaan negeri akan menyalurkan keuntungan dalam bentuk cukai untuk negeri Selangor.

Kepada orang bukan Islam, ia memang baik. Tapi perlu diingat, orang Islam masih ketinggalan berbanding kaum cina. Kenapa wang yang tak seberapa itu pun mahu dikongsi juga? Kenapa tamak sangat?

Demang bukan nak rampas hak orang bukan Melayu. SYABAS adalah hak orang Melayu. Orang Melayu dah bagi macam-macam: tapak rumah, tanah, kerja, malah kuasa politik kepada orang bukan Melayu. Semua itu dahulunya adalah hak mutlak orang Melayu di Tanah Melayu.

Renung, fikir, dan fahamkan.

No comments:

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)