Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Monday, February 18, 2013

Kenyataan Hadi PAS keluar PAKATAN

Ramai yang mengucap syukur apabila berita mengenai kenyataan terbaru Hj Hadi bahawa PAS akan keluar daripada pakatan mula tersebar.

Maka ramai juga termasuk Demang mula mengitar internet bagi mencari maklumat yang lebih sahih.

Namun kegembiraan tersebut tidak bertahan lama apabila menyedari perenggan seterusnya dalam berita tersebut amat longgar dan lebih pada kenyataan sensasi menjelang pilihanraya.

Dalam kenyataan tersebut Hj Hadi dicatat sebagai berkata PAS akan keluar daripada pakatan yang mereka bentuk sekiranya kerjasama tersebut merugikan Islam.

Bahkan dalam Sinar Harian hari ini Tuan Ibrahim turut memperkatakan hal yang sama.

Demang setuju dengan beliau. Apa sahaja pakatan yang merugikan Islam wajib dihindari.

Cuma, para pemimpin PAS perlu menjelaskan pada rakyat samada Islam mahupun bukan Islam secara berfakta bahawa kerjasama tersebut akan menghasilkan situasi menang-menang.

Pakatan sepatutnya menyiarkan kepada umum perjanjian yang telah mereka buat bagi dinilai oleh rakyat sebelum mereka membuat keputusan mengundi kerajaan baru.

Hal ini penting kerana dalam akhbar yang sama hari ini (18/2/2013) Karpal Singh masih menegaskan bahawa PR tetap berpegang pada keputusan lalu yang dibuat bersama ketiga-tiga parti terhadap isu penggunaan kalimah Allah.

Sementara itu sebelum ini pun Karpal enggan menarik balik kenyataan bahawa DAP tidak sekali-kali akan membenarkan pelaksanaan sebuah negara Islam di Malaysia.

PAS juga perlu menunjukkan secara telus bagaimana kerjasama mereka memberi kebaikan pada ummat Islam.

Kita tidak mahu selepas PRU13 nanti jika mereka memerintah akan timbul rasa tidak puas hati dan saling tuduh menuduh dalam kalangan ahli pakatan.

Perlu disedari bahawa para penyokong PAS begitu bersemangat untuk melaksanakan hudud. Jangan biarkan mereka kecewa.

Ingat, PAS mendakwa pernah ditipu UMNO. Amat malang jika selepas rakyat membuang undi nanti PAS memberitahu pula bahawa mereka diperdaya DAP.

Jika DAP menipu PAS, kita tidak hairan tetapi jika PAS dituduh nanti menipu DAP maka ia memusnahkan terus rasa hormat terhadap Islam.

No comments:

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)