Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Thursday, September 15, 2016

Melaka dijajah atau tidak?

Di atas reruntuhan kota melaka kita bina putrajaya.

Retorik atau realiti?
Mari kita semak sejarah. Alaa, sejarah darjah 5 je pun.

1511 portugis datang dengan kapal buruk dan senjata api yg kerajaan china dan kebanyakan negeri di kepulauan melayu tak nak guna lagi.

Dan, mereka menang. Ha3x... jenaka apakah ini?

Menggalas Angan
Portugis dtg dgn 3 impian iaitu menawan *pusat dakwah Islam di nusantara*, *memusnahkan pusat pentadbiran empayar Islam*, dan *melumpuhkan pusat perdagangan antara bangsa* yg selama ini .memegang urat nadi pelabuhan Venice mereka.

Oleh kerana malu untuk berpatah balik walaupun melihat kekuatan tentera dan persenjataan empayar Melaka, akhirnya portugis berjaya juga masuk ke tengah kota melaka.

Entah siapa yang mengisytiharkan portugis menang saya tidak tau tapi yang nyata, kesultanan melaka berakhir di situ.

Oh ya, sebelum saya terlupa. Kawasan yg meliputi semenanjung tanah melayu dari selatan siam hingga ke singapura, kepulauan riau, sebahagian borneo, sebahagian sumatera dan sedikit pulau jawa dulunya di kenali sebagai empayar MELAKA. Ini bukan cerita negeri melaka yang ada sekarang.

Feringgi Diperdaya
130 thn org portugis terkurung dlm kota afamosa. 3 impian besar tinggal angan2 shj. Pernah org2 feringgi itu hampir kebuluran setelah dikepong selama 3 bulan dari segenap penjuru.

Apa bodoh benarkah orang melayu ketika itu tidak mahu menyerang dan membelasah feringgi yang tinggal nyawa-nyawa ikan?

Saya tidak mahu menjadikan mesej panjang ni sarat dengan angka dan fakta. Anda boleh cari sendiri guna google.

Cuma saya nak ajak anda merenung:

Realitinya Begini
Dari 1511 hingga 2016 berapakah jumlah org serani di malaysia dan berapa ramai org melayu yg dikristiankan? Ertinya, misi keagamaan portugis gagal 99.99999%.

Benar, masjid Kampung Hulu hanya dibina pada zaman belanda tapi itu masjid di dalam kota melaka. Yang di luar? Tak solat jumaatkah orang melaka selama 200 tahun?

Sejak 1511 hingga belanda masuk 1641, kawasan semabok dan klebang pun portugis tak berani jijak. Pemerintah jenis apakah tu?

Buktinya? Kalau dah takde bukti binaan kristian di situ maka memang lah tiada apa nak dijadikan bukti.

Dan, jika orang feringgi hampir kebuluran 3 bulan terkurung dalam tembok afamosa, kekayaan apa yang mereka kecapi? Pernah dengar orang kaya dan berkuasa kebuluran? Kalau tak lalu makan sebab sakit tu lain la.

Pendapat saya, portugis hanyalah dijadikan alat untuk meminggirkan kesultanan melaka. Rakyat jelak dan kecewa. Org melayu sendiri membuang keturunan parameswara kerana dilihat mengkhianati amanah yang dipinjamkan.

Cuma orang melayu gagal mengawal impaknya sehingga pihak lain terluang mengambil kesempatan.

Lahirnya negeri-negeri kecil
1511, sultan melaka lari ke kampar. Seorang puteranya dibawa ke perak dijadikan sultan dan seorang lagi mengasaskan kerajaan johor.

Kedah, selangor, pahang, terengganu, kelantan dan beberapa wilayah lain berlepas diri dan bernegeri sendiri-sendiri.

1641 belanda datang namun jadi kera sumbang. Beberapa perjanjian (mou) dgn negeri lain tinggal di atas kertas sahaja. Contohnya perjanjian perdagangan dengan sultan kedah dan perak yang tak pernah orang melayu hormati.

Alaa... belanda bukan boleh buat apa-apa.

Namun perjanjian london 1824 hampir melumat terus bangsa melayu di nusantara. Kepulauan melayu dikerat dua oleh inggeris dan belanda.

Kesannya, saudara kita dari seberang yang datang mencari rezeki di semenanjung kita gelar Mat Indon.

Maka terburailah siloturrohim atas prinsip sempadan negara. Ok, tak lah sampai begitu. Namun lebih kurang begitu lah.

Kaca Jatuh Ke Batu
Pernah ada usaha menyatukan semula nusantara namun apalah sangat yg boleh dibuat bagi mencantum gelas kaca yg telah bersepai.

Akhirnya orang melayu di kepulauan riau, jawa, sumatera dan sekitarnya merdeka sendirian dan khalifah diganti Mr Presiden.

Biar begitu negeri-negeri di semenanjung tidak putus semangat dan usaha. Para pemimpin dan ulama dapat juga memujuk dan melentur rasa ego dan sombong diri raja2 melayu utk membentuk negara baru yang dinamakan Persekutuan Tanah melayu.

Alhamdulillah, ia masih mengekalkan nama tanah melayu.

Berkongsi Rumah
Org melayu terpaksa bersetuju membenarkan tanah melayu dikongsi bersama imigran yg dibawa masuk oleh inggeris tapi dgn syarat mesti dibezakan hak org melayu dgn mereka. Tuan rumah tetap tuan rumah.

Itu meterai yg tak boleh dirungkai. Muktamad sampai qiamat. Entah lah, berapa lama lagi boleh dipertahan.

Hmm... dah panjang sgt ke? Sikit lagi.

Usaha Mengembalikan Empayar Melaka
1963 kita cuba luaskan lagi wilayah. Untung2 boleh jadi macam empayar melaka. Singapura, sabah, sarawak, dan brunei dipelawa. Saat akhir brunei menarik diri namun kita berjaya meluaskan persekutuan.

Dan kita namakan ia sebagai Malaysia.

Malaysia itu ISLAM.
Malaysia asalnya dieja dlm tulisan jawi dan apabila diterbalikkan rupa2nya menjadi *ISLAM*. Saya percaya dan saya ada hujah mengenainya. Namun biarlah saya cerita lain kali. Tun Dr Ismail faham.

Tak cukup dgn ejaan, dimaktubkan dlm perlembagaan bertulis pada Perkara 3 bahawa "agama bagi persekutuan ini ialah Islam".

Oleh kerana tiada paksaan dlm Islam maka kaum2 lain dibenarkan mengamalkan ajaran asal mereka dengan syarat tidak menyinggung perasaan atau mengganggu ummat Islam. Istilahnya, 'dengan aman dan damai'.

Ia dicatatkan dlm perlembagaan, Perkara 3 dalam baris yang sama. Bukan saya reka2.

Saya ingin sambung lagi iaitu Islam dlm rukunegara tapi saya taknak dera anda sampai tertidur.

Wallahualam.

6 comments:

Anonymous said...

BANGANG punya artikel!

Kemungkinan besaq Tanah Melayu, pusaka nenek moyang berzaman kita ni bakal kembali menjadi spt. sejarah durjana Melaka jatuh ke tangan PENJAJAH Barat/Zionis, akibat KEANGKUHAN, KETAMAKAN dan KERAKUSAN puak PENGKHIANAT KITOL ala-sejarah Melaka - lihat kembali sejarah di http://besiwaja.blogspot.com/2012/11/si-kitul.html , Si Kitul, November 22, 2012!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Yg. MENJUAL Negara Islam kami ini adalah pemimpin2 PENGKHIANAT2 KITOL Islam/Melayu, yg. sanggup MENJILAT kaki berNANAH si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD!

Bah. 1:

Laluan SUBMARIN kat SELAT MELAKA (yg. diKAWAL sebhg. besar oleh MALAYSIA/SUMATERA) itu adalah AMAT PENTING, terutamanya utk. SUBMARIN2 NUKLEAR IS(IS)rael /NA*O HARAM JADAH yg. boleh MENYELAM amat DALAM dan sangat SENYAP - yg, berPUSAT diPENGKALAN RAHSIA bawah laut di DIEGO GARCIA (serta SEKUTU2 depa dr. SingaPORK/Jep*n/Kore* Selatan/Ind*a – sbb. itu IS(IS)rael mahu MENAKLUK Negara islam kita ini serta markas TENTERA kita di PORT DICKSON; melalui EJEN2/KULI2 depa dr. puak TERORIS PENJAJAH/PARASIT DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP, serta cuba mengHURU-HARAkan Sumatera/Acheh dgn. pelbagai ’bencana‘)!! Lihat di http://www.nti.org/analysis/articles/israel-submarine-capabilities/ , Israel Submarine Capabilities, July30, 2015; di - http://www.ibtimes.co.uk/modi-us-america-elevates-defence-relations-india-par-nato-israel-1561066 , Modi in US: America elevates defence relations with India on par with Nato and Israel, By Priyanka Mogul, May 20, 2016; dan di - https://rickrozoff.wordpress.com/2010/04/26/japanese-military-joins-u-s-and-nato-in-horn-of-africa/ , Japanese Military Joins U.S. And NATO In Horn Of Africa, richard rozoff, Stop NATO, April 25, 2010.

Di Diego Garcia, MH370 kita disyaki diRAMPAS ke situ , utk. MENCULIK para SAINTIS dr. CHINA dan juga menSABOTAJ sampai DUA buah MAS kita utk. menGGULINGkan NEGARA ISLAM dan YAB PM Bumiputera Islam/Melayu TERCINTA kita! Lihat di - http://www.sovereignindependentuk.co.uk/2014/03/28/latest-posts-role-of-israel-and-soros-exposed-by-mh370-twin-jet-in-tel-aviv-top-10-veterans-stories-in-todays-news-march-26-2014-adl-deceit-sinks-judgeship-t/ , Role of Israel and Soros Exposed by MH370 Twin Jet in Tel Aviv , By Yoichi Shimatsu, March 26, 2014 !

Juga SELAT MELAKA adalah laluan UTAMA industri global perkapalan MINYAK/GAS (“oil/gas CHOKEPOINT”) yg. MENYAMBUNGkan Lautan2 PASIFIK-HINDI (Indian Ocean) hingga ke Lautan2 MERAH (Red Sea)/MEDITERRANEAN (utk. ke ISrael/Barat)! ! Lihat di - http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=18991 , World oil transit chokepoints critical to global energy security; dan di - http://www.businessinsider.com/worlds-eight-oil-chokepoints-2015-4 , These 8 narrow chokepoints are critical to the world's oil trade , Jeremy Bender.

Begitu juga Selat BAB EL-MANDEB dan LAUT MERAH yang dikawal oleh negara2 Timu Tengah/Afrika Timur spt. Arab Saudi, Ethiopia, Somalia, Djibouti, Eritrea, Mesir, Sudan dan Yemen – semuanya sedang diHURU-HARAkan melalui puak TERORIS IS/Al-Shabaab, oleh TUAN2 depa dr. IS(IS)rael/NA*O, melalui PENGKALAN depa di Ethiopia (Bab el Mandeb adalah “the key oil/Submarine chokepoint in the Red Sea”) – lihat di http://www.businessinsider.com/war-in-yemen-could-threaten-one-of-the-worlds-most-important-oil-choke-points-2015-3 , War in Yemen could threaten one of the world's most important oil chokepoints , Armin Rosen, Mar. 26, 2015; dan di - http://www.worldbulletin.net/haber/158537/saudi-arabia-eritrea-agree-to-boost-red-sea-security , Saudi Arabia, Eritrea agree to boost Red Sea security, 30 April 2015.

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Bah. 2:

Di samping itu, industri berBILLION melalui penggalian minyak/gas LAUT DALAM (iaitu "ultra-deep sea oil/gas drilling industry") adalah “last frontier” utk. si PENJAJAH/PARASIT IS(IS)rael/NA*O serta sekutu2 depa ini, termasuk di Lautan Pasifik (yg. termasuk Laut China Selatan), Lautan Hindi dan Laut Mediterranean (sbb. itu DUNIA ISLAM Syria/Gaza/Lebanon/Turki/Mesir yang bersempadan Levant Basin di Laut Mediterranean ini, mahu diJAJAH/diROMPAK serta bangsa BUMIPUTERA Islam/Katolik mereka diHAPUSkan dlm. GENOSID – termasuk melalui penubuhan kumpulan Islam TERORIS IS(IS) oleh MOSSAD/CIA spt. yg. diDEDAHkan oleh bekas PERISIK NSA/CIA, Snowden)! Lihat di - http://www.globalresearch.ca/israel-gas-oil-and-trouble-in-the-levant/5362955 , Israel: Gas, Oil and Trouble in the Levant, By Felicity Arbuthnot, Global Research, December 30, 2013; di - http://www.voltairenet.org/article168140.html , New offshore gas and oil fields: Arabs, keep out! Israel lays claim to all the resources , by Manlio Dinucci , Voltaire Network | Rome (Italy) | 18 January 2011; di - http://www.mintpressnews.com/billion-dollar-israeli-gas-grab-behind-past-15-years-of-war-on-gaza/206466/ , Billion Dollar Israeli Gas Grab Behind Past 15 Years Of War On Gaza: When gas was discovered in Palestine in 1999, Yasser Arafat proclaimed it was a “gift from God.” So what’s stopping the country from exploiting that gas to the tune of an estimated $2.5 billion to $7 billion, and relieving a host of development problems? MintPress investigates., By Sean Nevins @seannevins | June 11, 2015; di - https://www.britannica.com/place/Pacific-Ocean/Economic-aspects , Economic aspects: Pacific Ocean, Written By: Charles Henry Cotter John E. Bardach Joseph R. Morgan , Last Updated:5-15-2015 ; di - erencyclopedia.com/Oc-Po/Petroleum-from-the-Ocean.html , Petroleum from the Ocean; dan di - https://chiefio.wordpress.com/2012/09/16/theres-oil-on-that-ocean-bottom/ , There’s Oil On That Ocean Bottom!, Musings from the Chiefio, Posted on 16 September 2012 !

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Bah. 3:

Di samping itu, SUBMARIN NUKLEAR IS(IS)rael ini juga disyaki MELETUPkan NUKLEAR2 MINI bawah dasar laut (Mini Nuklear ini juga diLETUPkan bawah tanah utk. MELETUPkan Gunung2 BERAPI) - yg. telah menyebabkan GEMPABUMI, BANJIR dan TSUNAMI di Acheh (hampir seJUTA Bumiputera ISLAM/MELAYU Acheh terBUNUH) /Sumatra-Langkawi/selatan Thailand (yg. semua sebenaqnya amat KAYA minyak/gas di LAUT DALAM), serta JENAYAH Fukushima 3/11 (di mana sehingga kini, limpahan sisa2 NUKLEAR/RADIOAKTIF dari rector Nuklear Fukushima ini dlm. Lautan Pasifik dengan SENGAJA oleh rejim2 JEP*N/(IS(IS)rael, yang disyaki telah menyebabkan cuaca bahang panas-ala radioaktif, El NINO) – lihat di http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Aceh, Acheh; di - https://www.awesomestories.com/asset/view/CAUSE-of-INDIAN-OCEAN-TSUNAMI-The-Impossible , The Impossible - CAUSE of INDIAN OCEAN TSUNAMI; di - https://www.awesomestories.com/asset/view/CAUSE-of-BANDA-ACEH-QUAKE-The-Impossible , The Impossible - CAUSE of BANDA ACEH QUAKE; di - http://www.history.com/this-day-in-history/tsunami-devastates-indian-ocean-coast , 2004: Tsunami devastates Indian Ocean coast; di -
http://whale.to/b/vialls2.html, Asia Tsunami Proved Biggest War Crime in History, Tsunami Part Two. Copyright Joe Vialls, 24 February 2005 (the bravest Joe Vialls mysteriously died of ‘heart attack’ soon after this NWO nucklear- Tsunami’s exposure , in 2005; di -
https://311truth.wordpress.com/ , Welcome to Fukushima 3/11 Truth, Page last updated on March 5, 2014; di - http://www.whoi.edu/news-release/fukushima-site-still-leaking , Fukushima Site Still Leaking After Five- Years, Research Shows, March 7, 2016; dan di - http://enenews.com/tv-radiation-fukushima-highest-levels-years-control-leakage-coming-plant-big-spikes-strontium-90-observed-scientists-japan-govt-trying-cover-situation-audio , TV: Radiation in ocean off Fukushima at highest levels in years — Out of control leakage coming from plant — ‘Big spikes’ in radioactivity observed — “Surprising… Concerning… Crisis” — 1,000s of tons of contaminated liquid being released — Scientists: Japan gov’t covering up situation, By ENENews, Published: March 16th, 2016 !

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Bah. 4-AKHIR:

Juga LAUT DALAM di Lautan Hindi, di sekitar pulau2 Langkawi/Dayang Bunting, Selatan Thailand dan Acheh adalah juga amat STRATEGIK dari segi PERTAHANAN (sbb. Itu pulau2 Langkawi/Dayang Bunting mesti diKAWAL amat KETAT oleh ATM) dan KAYA minyak-gas, serta pembinaan GLOBAL amat penting melalui projek MEGA kilang2 penapisan dan paip minyak/gas dari Kedah (melalui Yan Petroleum Industrial Zone (“as the gatekeeper of the northern route of the Strait of Malacca… as the ‘zipper’ for the both landed and maritime Silk Road, “One Belt, One Road” in ASEAN region….”) – lihat di Kedah in the Pan-Eurasian Great Game of 21st Century: A geopolitical analysis, di bawah) ke Kelantan (melalui Trans-Peninsular Pipeline and Bachok Offshore Oil Terminal) - maka tidak perlu lagi melalui Selat Melaka (utk. ke seluruh negara ASEAN, Asia , Asia Tengah, Russia dan negara2 Oceania mealui darat atau Laut China Selatan) - yang sgt. SIBUK; tapi akan meRUGIkan SingaPORK – sbb. itu sejak dr. 2005 itu, IS(IS)rael/NA*O serta sekutu2 depa, cuba mengHURU-HARAkan dan MENAKLUK Malaysia melalui DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO; dan sebarang pelaburan/kerjasama dengan DUNIA ISLAM Iran/Arab Saudi dan China, berkaitan paip dan kilang2 penapisan minyak/gas ini sering cuba diGAGALkan, serta negeri2 Islam yg. KUAT spt. Kedah dan Kelantan cuba diJAHANAMkan, terutamanya jenerasi MUDA depa, dgn. ”BIOWEAPON” Zionis spt. DADAH dan AIDS! Lihat di http://katehon.com/article/kedah-pan-eurasian-great-game-21st-century-geopolitical-analysis , Kedah in the Pan-Eurasian Great Game of 21st Century: A geopolitical analysis, Wan Fayhsal, 31.03.2016; dan di - http://www.hydrocarbons-technology.com/projects/kedah-refinery/ , Malaysian Super Refinery and Pipeline Project, Malaysia; dan di - http://www.mima.gov.my/mima/wp-content/uploads/Langkawi OG Report _7Sep07_.pdf , ASEAMBANKERS EQUITY INVESTORS CONFERENCE 2007 , OIL AND GAS: TREASURES FROM THE DEEP, The Andaman, Langkawi - 2-3 September 2007, Conference Report, by Nazery Khalid.
GEMPABUMI yg. terbaru di Myanmar juga disyaki utk. MEMUSNAHkan PELABUHAN dan paip MINYAK/GAS dr. China ke Teluk Bengal (yg. amat KAYA MINYAK-GAS) di Rakhine State, serta untuk MENGUASAI Selat terbaru di situ di masa akan dtg., oleh NA*O/IS(IS)rael; tapi masih belum berjaya disebabkan kuasa politik-ekonomi China yg. masih KUAT di Myanmar! Sebab itu BUMIPUTERA Islam ROHINGYA diBUNUH/diROMPAK dgn. amat KEJAM dlm. GENOSID dan DIHALAU dr. Rakhine State itu – dgn. menggunakan alasan agama, oleh penyokong2 EJEN ZIONIS, si PENIPU betina su yi tu! Lihat di - http://www.rohingyablogger.com/2012/10/kyaukpyus-muslim-quarter-razed-to-ground.html , Kyaukpyu’s Muslim Quarter Razed to the Ground; di - http://news.xinhuanet.com/english/2016-08/25/c_135631904.htm , Powerful earthquake kills 4, destroys 190 pagodas in Myanmar, Editor: xuxin, Source: Xinhua 2016-08-25; di - http://www.thehindu.com/sci-tech/energy-and-environment/in-a-first-natural-gas-hydrates-discovered-in-the-indian-ocean/article8902112.ece , In a first, natural gas hydrates discovered in the Indian Ocean, Updated: July 26, 2016; di - http://www.mmtimes.com/index.php/business/18976-second-gas-column-discovered-in-the-bay-of-bengal.html, Second gas column discovered in the Bay of Bengal, By Aung Shin | Monday, 15 February 2016; dan di - http://www.irrawaddy.com/business/unlocking-sleeping-petroleum-giant.html , Unlocking a ‘Sleeping Petroleum Giant’, By SIMON LEWIS / THE IRRAWADDY| Thursday, November 14, 2013!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

PEMBETULAN: Bah. 2:

Di samping itu, industri berBILLION melalui penggalian minyak/gas LAUT DALAM (iaitu "ultra-deep sea oil/gas drilling industry") adalah “last frontier” utk. si PENJAJAH/PARASIT IS(IS)rael/NA*O serta sekutu2 depa ini, termasuk di Lautan Pasifik (yg. termasuk Laut China Selatan), Lautan Hindi dan Laut Mediterranean (sbb. itu DUNIA ISLAM Syria/Gaza/Lebanon/Turki/Mesir yang bersempadan Levant Basin di Laut Mediterranean ini, mahu diJAJAH/diROMPAK serta bangsa BUMIPUTERA Islam/Katolik mereka diHAPUSkan dlm. GENOSID – termasuk melalui penubuhan puak TERORIS IS(IS) oleh MOSSAD/CIA spt. yg. diDEDAHkan oleh bekas PERISIK NSA/CIA, Snowden)!......

Nek Tempoyak.

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)