Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Sunday, March 12, 2017

Apabila armada us berlabuh

Armada us berlabuh di selat melaka? 

Ketika berbual dengan beberapa teman termasuk seorang editor sebuah akhbar perdana dan seorang profesor madya ipta siang tadi timbul isu berkenaan fakta sejarah yang selalu bercanggah.

Selaku profesional, kedua-dua teman tadi setuju bahawa perbezaan pendapat bukanlah sesuatu yang harus ditakuti bahkan perlu dirai. Itu juga yang diamalkan para ulama Islam sejak dahulu kala. Ia adalah kepelbagaian sudut pandangan selagi tidak ada yang tegar menyalahkan pendapat orang lain.

Bagi Demang,  bicara sejarah secara asasnya hanyalah konsep dengar cerita kerana pengkaji sejarah sendiri tidak berada di tempat kejadian ketika ia berlaku. Malah ia telah lama berlalu sehingga tiada lagi saksi hidup. Jika ada, tidaklah ia dipanggil sejarah.

Yang dikaji,  hanyalah sumber-sumber kaku yang tidak beremosi. Ironinya,  sipengkaji sendiri dibelenggu paradigma semasa yang langsung tidak sama dengan suasana alam ketika berlaku peristiwa.

Apapun,  kata bijak pandai sejarah sentiasa menyalin dirinya dan muncul berkali-kali di sepanjang zaman.

Salah satu isu yang belum lagi mati ialah adakah tanah melayu ini pernah dijajah? Ada yang berhujah bahawa kita tidak pernah dijajah. Alasannya,  sultan kita sentiasa kekal di atas takhta dan tidak pernah menyerahkan kuasa kepada Inggeris. Gagasan Malayan Union pula tidak sempat direalisasikan.

Persoalannya,  jika tidak dijajah kenapa kita bersusah payah ke london membincangkan tuntutan kemerdekaan dan kenapa pula kita meriah sakan memyambut hari kemerdekaan setiap tahun? Mengisytihar kemerdekaan dan meraikan sambutannya adalah bukti kita mengiktiraf penjajahan.

Ok,  mukadimah Demang sebenarnya untuk membawa kesedaran bahawa definisi penjajahan tidak begitu penting.  Apapun pembuktian berkenaan istilah tidak seteruk kesan sebenar yang dirasai rakyat yang tempat tinggalnya dikuasai orang lain samada secara langsung ataupun melalui penasihat asing bersandarkan untung rugi perniagaan.

Justeru apabila US, China, hatta mana kuasa sekalipun yang mendaratkan armada dan tenteranya di perairan negara atas alasan membantu Malaysia menghadapi korea utara wajarlah dicemburui.

Demang amat berharap andaian longgar dan dangkal Demang ini hanyalah kebimbangan peribadi Demang yang tidak berasas.

2 comments:

Anonymous said...

BANGANG punya artikel!

Si KITOL2 –KULI2 Is-rael/NATO, bukan main BISING tak tentu arah psl. bahan kimia tu kononnya "Bioweapon" tetapi yg. HERAN tu, kedua wanita yg. pegang kain bahan kimia tu TAK pula berTOPENG dan berSARUNG TANGAN masa tu; bahkan hanya BASUH TANGAN lepas tu! Kalau betul BIOWEAPON; kedua pompuan tu pun dah MATI! Kenapa juga BALAI POLIS, POLIS2 & AMBULANS/HOSPITAL/PEKERJA2 HOSPITAL yg. berHUBUNG dgn. MANGSA waktu tu & yg. TANGKAP pompuan2 ni , TAK juga diPERIKSA utk. bahan kimia ni?!! Dan sesiapa yg. PEGANG Tuala ‘Bioweapon’ tu; apa jadi kat depa & mana TUALA tu (yg. ASAL waktu KEJADIAN)?!!

Pernahkan KOREA UTARA menyerang, menjajah, membunuh (termasuk MENGEBOM sampai BERKECAI, termask. anak2/wanita/&org. tua spt. di Iraq, Syria, Libya dan Palestin), merogol, merompak dlm. GENOSID yg. TAK habis2 ke atas DUNIA KETIGA & di abad ini ke atas DUNIA ISLAM keseluruhannya; yg. KESEMUAnya amat KAYA minyak/gas - spt si rejim2 ZIONIS IS-rael/NATO-Barat tu (termasuk MENUBUHkan TERORIS Kanibal/Necrophilia IS/ISIS/ISIL; di mana IS/ISIS/ISIL diTUBUHkan MOSSAD/CIA spt. diDEDAHkan oleh Snowden, bekas perisik CIA/NSA) - utk. MATLAMAT akhir si IS-rael/NA*O ni , iatu utk. MENAKLUK seluruh LIMA Lautan utama Dunia, termasuk LAUTAN HINDI/LAUTAN PASIFIK yg. masih belum diTEROKAI berBILLION minyak-gas LAUT DALAM depa serta SELAT MELAKA/SELAT BAB el MANDEB/SELAT HORMUZ; di samping mengHANCURkan MEKAH/MADINAH/MASJID AL-AQSA dan Islam/umatnya yg. amat ANTI-ZIONIS/IS-rael ?!! Maka, terCAPAI akhirnya, SATU K‘jaan Dunia ZIONIS/SATU Dunia Baru ZIONIS (ZIONIST New World Order - ZNWO) depa!!

Patutnya, berKERJASAMAlah dgn. KOREA UTARA dgn. DIPLOMATIK, dlm. SIASATAN pembunuhan tersebut; kerana Korea Utara ada HAK; sbb diTUDUH pelbagai FITNAH sekrg; kerana Korea Utara spt. PAKISTAN & IRAN - amat diBENCI si puak PENJAJAH PARASIT/LANUN/PEROGOL/PEMBUNUH Zionis IS-rael/NATO ni sbb. PAKISTAN/KOREA UTARA/IRAN ada SENJATA NUKLEAR (sbb. tu Pakistan makin asyik diSERANG Teroris Kanibal IS) kerana IS-rael/Barat mahu pastikan hanya depa memiliki SENJATA NUKLEAR dlm ZNWO depa!!

Tok Landak.

Nota: Apa jadi dgn anggota POLIS yg. dituduh MEMUKUL anak lelaki suspek dr. KOREA UTARA tu – ini BUKAN perkara REMEH; kerana salah satu sbb menCETUSkan KETEGANGAN berterusan yg. amat TAK berfaedah ini antara MALAYSIA & KOREA UTARA! & juga si ejen2 mediaZIONIS BANGSAT yg. diTUDUH telah PECAHkan cermin kereta pegawai KEDUTAAN Korea Utara tu! Maukah rakyat Malaysia kita diKASARI mcm. tu oleh POLIS & media2 mana2 negara?!!!!!

Dan JGN. lupa - ejen2 PENYAMAQ dr. KOREA SELATAN bersama TUAN dia, IS-rael/NATO pun disyaki ada kat KOREA UTARA atau di mana sj; utk. mengGULINGkan K'jaan KOREA UTARA dan menghapuskan SENJATA NUKLEARnya!

& sekrg. KD*GAGAL tu nak berKERJASAMA dgn. omputih dr. PBB psl. isu ni sedgkan kita tahu PBB ni diKUASAI puak ZIONIS IS-rael/NA*O!!

OI KD*GAGAL/zah*dKITOL - JGN. berANGAN nak jadi PM oi! PI MAMPOS!

Anonymous said...

Jadi, pikiaqkan dg. amat WARAS & BIJAK, siapa si BANGSAT2 KITOL yg. sebenaqnya memBULI Korea Utara pd. awalnya sampai TERCETUS ketengangan perhubungan DIPLOMATIK antara negara kita dan KOREA UTARA?!

Sementara si PUAKA2 dr. rejim2 TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAKPERASUAH//PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP/madey anak BERANAK BANGSAT si puaka2 RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD/NA*O - terus berSORAK & berPESTA bersama TUAN2 IS-rael/NA*O depa!

Tok Landak.

Nota: Tgk KD*GAGAL ni boleh terus BIAQkan spesis PENJAJAH PARASIT BerSHIT-DAPJUBOQ BABI terus MERUSUH; sampai boleh bawa POSTER2 bahasa CINA dlm. PEJABAT POS pula; mengGANGGU keselamatan/Kebajikan ORANG AWAM dlm. PEJABAT2 K'jaan pula - APA KEJADAHnya ni (bayangkan GM pi berDEMO dlm. PEJABAT POS; dah diREMAN & diGARI terutamanya kat KL tu)! Lihat di - http://gerakan-anti-pkr-new.blogspot.my/2017/03/provokasi-pru-14-pejabat-pos-memang.html ,
PROVOKASI PRU 14 : PEJABAT POS MEMANG TEMPAT DAFTAR PENGUNDI, KAU PI SERANG BUAT APA ?, Thursday, 9 March 2017!

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)