Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Saturday, May 5, 2018

Kita sama saja

Siri baru: Yang Demang emo (01)

Iklan oh iklan
Suatu ketika dulu ramai orang komplen pasal iklan dalam tv. Tiada iklan bermakna tiada sponsor. Maka penyelesaiannya, tengok tv berbayar. Kita pun pakat bayar setiap bulan pada Astro.

Tak ramai yang komplen pada Astro. Masing² paham kalau nak, kena bayar la.

Tengah² baca ada iklan. Ada gambar Minyak Morha. Untuk apa?

UMNO & PAS
Untuk apa lagi. Untuk Demang jual la. Produk Demang sendiri. Anda ingat ada orang bayar pada Demang untuk menulis di blog waadat?

Sepatutnya calon² umno beli banyak² minyak morha dan bagi pada semua pengundi. Sebab tak ramai pengeluar yang macam Demang, pertahankan kerajaan. Kebanyakan pengeluar produk sokong penghentam kerajaan.

Pemimpin PAS pun kena bantu kempen minyak morha sebab banyak posting Demang berkenaan perjuangan pas. Pas ori la. Pas mat sabu Demang tak sokong.

GST vs SST
Ramai yang marah² pasal gst. Padahal gst 6% sahaja. Sebelum ini bukan tiada cukai. Cukai SST 5-10% kita bayar tanpa disedari. Tiada declare maka peniaga pun tipu masuk kocek sendiri.

Dalam sistem gst, semua transaksi perniagaan dinyatakan. Telus. Itu sebab ramai yang tak suka. Yang tak suka itu peniaga. Pemodal. Kapitalis.

Peniaga yang macam Demanglah yang patut marah.

10 herba terbaik dunia di dalamnya

Astro
Ada orang kata, langgan astro tak wajib tapi barang keperluan kena beli hari². Demang nak tanya, semua barang keperluan kena gst ke? Beras biasa ada tapi pilih beras panjang yang mahal buat apa?

Air mineral rm2.40 seliter lebih mahal dari petrol kita tak peduli. Padahal air masak kat rumah cuma beberapa sen.

Kita yang malas bawa bekal, kemudian salahkan orang. Kat rumah kan dah ada penapis air beribu ringgit? Konon air masak dari paip biasa tak elok.

Jalan rosak kita komplen. Hospital tak cukup ubat kita rungut. Bangku sekolah tak cukup, kita minta. Tapi cukai kita tak bagi kutip.

Alasan pemimpin pembangkang ialah hasil bumi malaysia dah banyak. Export aje lah. Tak untungkah?


Bimbang hati hitam
Kita rasa kita pandai. Kita sangka pemimpin pembangkang lebih hebat dari kerajaan. Kalau bagi mereka perintah, semua masalah selesai.

Astaghfilrullah. Jangan sampai rasa begitu.

Bukan tak boleh sokong pembangkang tapi kalau banyak sangat komplen hati jadi hitam. Lupa bersyukur. Takut akhirnya hilang terus rasa syukur. Nauzubillah.

Demang menulis kebanyakannya untuk diri sendiri. Kalau terasa, itu maknanya kita sama la.

Wallahualam.

Wallahu'alam.

Bersambung: cara lihat objek

Artikal sebelum: kerja syaitan

Baca dari awal: Apa berlaku selepas teori RAHMAN?

Klik gambar berikut bagi menyokong blog ini.
10 herba terbaik dunia di dalamnya

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)