Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Kitab Ramuan & Petua Perubatan Herba

Monday, March 27, 2017

Hospital ditutup doktor ditamatkan


"Kalau macam ni tutuplah hospital, takde kerjalah kami."

Ayat di atas adalah komen dalam facebook rakan saya. Oleh kerana saya malas bergaduh dengan doktor maka saya tidak menyampuk.

Kalau ikutkan,  mahu juga saya membalas begini:

Jangan bimbang. Doktor 'kan orang cerdik dan cerdas.  Kalau ternyata perubatan herba lebih bagus,  doktor cuma perlu beralih konsep rawatan sahaja. Kalau sebelum ni doktor pakar perubatan kimia dan dadah,  selepas ini doktor tambah satu lagi kepakaran iaitu pakar herba.

Perubatan herba bukan penemuan baru bahkan ia lahir mungkin hampir serentak dengan kemunculan manusia pertama di muka bumi ini.

Ia telah teruji oleh masa.

Perubatan modern pula masih dikira baru. Masih belum kental menghadapi cabaran dunia. Malah banyak kes kita lihat perubatan modern buntu menghadapi beberapa penyakit bahaya dan akhirnya tewas.

Kenapa?  Kena muhasabah.

Dalam masyarakat Melayu perubatan herba lazimnya berganding dengan amalan perubatan Islam. Proses rawatan tidak semata-mata bersandar pada bahan ramuan bahkan dibalikkan segalanya pada kuasa Allah yang bukan sahaja pencipta sekalian alam malah mentakdir dan mentadbir setiap perkara yang berlaku secara terperinci.

"Tidak bergerak walau satu zahrah tanpa izin Allah."

Adakah dalam amalan perubatan modern konsep ini menjadi tunjang? Jika para mahaguru perubatan modern berakar umbi di negara bukan Islam,  bagaimana 'ruh' ini dapat diserapkan?

Justeru jangan hairan dan jangan berasa satu kelucuan apabila mendapati masyarakat Melayu yang kental keislamannya lebih akrab dengan perubatan herba dan rawatan Islam.

Ada pesakit yang telah bertahun-tahun kena strok akhirnya sembuh setelah menggunakan minyak herba. Apa pendapat doktor?

Nanti dulu. Jangan tergesa buat kesimpulan. Dalam satu kes lain seorang pesakit yang kena strok langsung tiada perubahan walau dilumur berbotol-botol minyak herba yang sama.

Apa maksudnya? Maka kita kena kembali pada firman Allah taala tadi: "Tidak bergerak walau satu zahrah tanpa izin Allah."

Kalau begitu, apa faedahnya minyak herba tadi?

Untuk soalan tersebut saya bukanlah orang yang ada ilmu untuk menghuraikannya. Doktor kena cari guru murshid dan belajar.

Apapun,  apa sahaja kaedah perubatan lain jangan ditolak terus. Berlapang dada dan raikan semua cabang ilmu. Bertanyalah dengan doktor-doktor veteran yang telah melalui pelbagai pengalaman.

Wallahu'alam.


2 comments:

Anonymous said...

JANGAN ingat perubatan MODEN; yg.makin diKUASAI rejim2 KANIBAL/NECROPHILIA IS-rael/MOSSAD/NA*O - adalah PENYELESAIAN kpd. segala masalah! Bahkan mcm2 VAKSIN 'extra' - tapi makin MENINGKAT juga KANSER cthnya; bahkan KEMANDULAN juga makin MENINGKAT!

Kita juga JGN. terperangkap dgn. DRAMA JIJIK KemKeshtn-DALANG DUA MUKA tu - yg. mana amat menCURIGAkan betul kes2 "Influenza-like Illness (ILI)", kat PERAK tu - BANGSA apa yg. MAJORITI mangsa2 dr. PELAJAQ2 malang kita ni?!! Tengok kes tu - tiba2 terus SENYAP!

Begitu juga wabak INFLUENZA virus H5N1tu - yg. juga sungguh menCURIGAkan, yg. hanya di negeri ISLAM yg. KUAT spt. KELANTAN sekrg - ini selepas disyaki diSERANG Virus “Bioweapon” AIDS!

Dan sampai sekrg; kenapa TAK dedahkan MAJORITI apa bangsa mangsa2 DENGGI?

JANGAN pula VAKSIN ZIONIS nak diPAKSA kat anak2 muda kita mcm. cubaan VAKSIN ZIONIS Denggi dr. sy. ZIONIS Rothschild, SANOFI-si HARAM JADAH tu (yg. GANJILNya kononnya hanya BERKESAN utk anak2 MUDA antara 9-18thn)!

Tgk. Vaksin2 HPV/GARDASIL (yg. diKELUAQkan oleh sy. MERCK yg. telah berGABUNG dgn. SANOFI) yg. diPAKSA ke atas jenerasi muda perempuan kita sekitar thn. 2010, kononnya anti-KANSER - tapi KANSER ( dan ganjilnya juga KEMANDULAN) makin MENINGKAT pula – TAK ke GANJILnya ni?!!

Dan ada kempen kat RT*M1bangang tu sekrg. utk. mengHASUT jenerasi perempuan MUDA Islam/Melayu kita juga utk. masih ambil VAKSIN HPV ni di KLINIK2 SWASTA! Lihat psl. Vaksin HPV ni di - http://www.rightinginjustice.com/news/2010/09/07/malaysian-government-set-to-vaccinate-girls-with-gardasil/, Malaysian government set to vaccinate girls with Gardasil, Wendi Lewis, September 7, 2010; di - http://healthimpactnews.com/2014/mercks-former-doctor-predicts-that-gardasil-will-become-the-greatest-medical-scandal-of-all-time/, Merck’s Former Doctor Predicts that Gardasil will Become the Greatest Medical Scandal of All Time, October 26, 2014; dan di - http://www.infowars.com/bill-gates-faces-trial-in-india-for-illegally-testing-tribal-children-with-vaccines/ , Bill Gates Faces Trial in India for Illegally Testing Tribal Children with Vaccines, Multiple deaths linked to Gates' vaccine program, by CHRISTINA SARICH | INFOWARS.COM | OCTOBER 13, 201.

Bahkan lihat EKSPERIMENTASI nyamuk Aedes Genetik (GM), melalui kerjasama antara Kementerian Kesihatan dengan syarikat British, Oxitec pada tahun 2006, yang ditaja penyokong kuat Israel, Bill Gates (lihat di - http://www.ibtimes.co.uk/bill-gates-criticised-investment-g4s-israel-torture-prisons-1445219 ,Bill Gates Criticised for Investment in G4S' Israel Torture Prisons, By Jack Moore, April 17, 2014) - kononnya untuk menghapuskan baka nyamuk Aedes Aegypti (yang menghasilkan Virus Denggi dan juga virus Zika sekrg. ) yang dimulakan di Malaysia pada tahun 2010 (lihat di http://www.imr.gov.my/en/highlights-featured-articles/1119-gm-aedes-aegypti-research-v2.html , GM Aedes aegypti Research, Written by Webmaster, Last Updated on 25 November 2013) – sedgkan kes DENGGI makin MENINGKAT!!! Yg. disyaki MAJORITI mangsa adalah dr. bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu kita melalui nyamuk GM yg. menSASARkan DNA tertentu!

Sbb. tu SPRM patut buka buka balik kes2 2010 ni!

Tok Landak.

Anonymous said...

Sebenaqnya Allahyarham MUHAMMAD ALI, pejuang ISLAM terkemuka yg. berjaya MENYATUkan umat ISLAM termasuk di AMERIKA dr. bangsa KULIT HITAM (spt. Allahyarham MALCOLM X) disyaki diSASARkan dgn. SUNTIKAN senjata "BIOWEAPON" dari RACUN KIMIA methyl phenyl tetrahydropyrinide (MPTP); yg. menyebabkan penyakit “Parkinson Disease” yg. menyebabkan beliau TAK lagi dpt. bersuara dan berkelakuan secara normal - oleh puaka2 Zionis MOSSAD/CIA!

Lihat di - http://yournewswire.com/muhammad-ali-was-silenced-and-murdered/:

Muhammad Ali Was Silenced And Murdered

Posted on June 7, 2016 by Baxter Dmitry

Reports have surfaced suggesting Muhammad Ali was injected with a drug known to cause Parkinson’s disease in the late 70s as part of a plot by the US government to strip its most influential, charismatic and dangerous critic of his voice and physical strength.

Injection of methyl phenyl tetrahydropyrinide (MPTP), an amphetamine, causes ‘rapid onset of Parkinsonism’ according to the drug’s toxicity report. In 1976 Barry Kidston, a chemistry graduate from Maryland, injected himself with MPTP and within three days began displaying symptoms of Parkinson’s disease.

Muhammad Ali was examined by the Mayo Clinic in 1981 and the world was told he had mild dementia pugilistica – a condition common among boxers. And as the years went by, the world accepted the idea that his boxing career bought on his Parkinson’s disease.

Because it made sense, right? Well actually, no. There are no other cases of dementia pugilistica developing into Parkinson’s disease. It just doesn’t happen. Plenty of boxers have taken much worse, more regular blows than Ali throughout their careers and none of them have developed Parkinson’s disease via dementia.

If reports are correct and Ali was injected with MPTP at the Mayo Clinic, then the government may have pulled off the perfect crime – nobody raised an eyebrow or asked any questions. The world simply accepted that Ali’s transition from dangerous radical to cuddly icon was due to a disease caused by his boxing career...... (teruskan membaca)

Tok Landak.

Nota: sbb. itu para PEMIMPIN Orang Asal/Indigenous ISLAM/MELAYU kita terutamanya YAB PM tercinta kita mesti ada para DOKTOR (termasuk DOKTOR GIGI) sendiri - yg. boleh diPERCAYAI!

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)