Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Saturday, February 22, 2014

Rakyat menangis

Cuba perhatikan, apakah yang dilakukan bayi jika ia lapar? Adakah ia akan mintak susu baik-baik atau menjerit dan menangis?

Bagaimana jika ibu bapanya sedang melayan tetamu ketika itu? Siapakah nak didahulukan? Bayi atau tetamu?

Secara normalnya walaupun tetamu perlu dilayan namun kita akan tangguhkan bagi memenuhi permintaan sibayi. Takkanlah kita nak beritahu bayi bahawa kita sedang berbincang hal penting atau mengajar sibayi bahawa melayan tetamu hukumnya wajib.

Dalam kes di atas, kita akan mendahulukan bayi dan berharap tetamu faham situasi kita bukannya terus melayan tetamu dan meminta sibayi memahami kewajipan melayan tetamu.

Begitulah halnya hubungan kerajaan dengan rakyat. Kerajaan adalah ibu bapa manakala rakyat sebagai anak, kalaupun bukan bayi.

Itulah sebabnya apabila rakyat tidak berpuas hati, perbincangan bukanlah pilihan pertama sebaliknya mereka lebih suka berdemontrasi.

Sebabnya, rakyat sama seperti anak-anak yang menangis dan menjerit apabila mahukan sesuatu.

Setuju? Tak setuju pun tak apa. Anggap sahaja Demang bermonolog.

3 comments:

Anonymous said...

Cuba lihat pula kalau bayi itu pengundi kerajaan dan penentangnya pula adalah tetamu. Dan tetamu pula disajikan Brim...

CEO_Siber said...


Anwar Jadi MB - Skuad Sayang Selangor Bubar Ganti Terengganu

LIHAT BUKTI DI SINI
LIHAT BUKTI DI SINI

'Please Note'

- Pelaburan jutaan ringgit 'skuad sayang selangor' sepanjang 5 tahun untuk merampas kembali selangor di tangan PKR tidak berhasil. Malah memberi 8 lagi kerusi Dun kepada PR

- Walaupun beribu kali lakonan @ provokasi yang dimainkan oleh media UMNO BN ia tidak lagi relevan untuk Rakyat Selangor. Begitu juga Kelantan dan Pulau Pinang. Ia tetap akan menjadi milik kekal PR.

- Terengganu juga bakal mengikut jejak selangor... Lihat saja pru 13 hanya 2 kerusi sahaja berbeza dan kemerosotan ketara BN..

- UMNO BN akan membubarkan 'Skuad Sayang Selangor' dan mengantikan 'Skuad Sayang Terengganu' pula. UMNO BN yakin bila perlaburan jutaan ringgit diberikan kepada rakyat Terengganu terutama anak muda akan mengekalkan Terengganu ditangan mereka

- UMNO BN akan kekal memerintah Terengganu jika pelaburan mereka berjaya dalam 'Skuad Sayang Terengganu'... Lihat saja bukti jelas apabila pelaburan RM15,000 untuk satu keluarga FELDA dapat mengekalkan undi mereka kpd UMNO BN walaupun sedikit merosot... Jadi apa sangat bezanya level pemikiran anak muda FELDA dan Anak muda Terengganu?

- UMNO BN tetap akan membubarkan 'Skuad Sayang Selangor' apabila Anwar berjaya menjadi MB selangor. Aura Anwar yang kian kuat kpd anak muda Selangor hanya menjadikan usaha mereka sia2. Lebih baik mereka tumpukan Negeri lain yang juga akan jatuh ke tangan PR...

Akhir Sekali, adakah UMNO BN akan menyumbat kembali Anwar ke penjara untuk tempoh 10 tahun lagi untuk menghalang daripada menjadi MB Selangor??..... Tetapi yang pasti, UMNO BN akan 'ketandusan strategi' untuk merampas kembali Selangor dan menemui 'jalan mati' untuk menarik sokongan pengundi muda dan pengundi baru yang sudah terdidik sejak 5 tahun dulu..

tuan rumah said...

Kpd ceo cyber... wlupun korang dibayar setiap bulan utk sebar propaganda tapi tlg le jgn main tabur je kat laman org. Klu nak komen, komen le yg berkaitan bukannya copy paste propaganda.

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)