Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Monday, October 26, 2015

Cina bukan pendatang 2.0

Setiap penulis mahukan tulisannya dibaca. Maka apabila terdapat komen dalam posting terbaru Demang, meskipun bersifat kontra Demang rasa gembira. Ini menunjukkan masih ada yang sudi membaca tulisan blogger kecil ini.

Tambah membahagiakan Demang lagi ialah semua komen tersebut disampaikan tidak berterus terang sebaliknya dalam bentuk sindiran penuh berhikmah.

Itulah yang diajarkan Islam pada kita.

Demang hormat anda kerana tidak bersetuju dengan pendapat Demang secara bijaksana.

Demang bukan hendak memanjangkan isu sebaliknya ingin mengajak kita menghayati hasrat PM yang mahukan negara lebih stabil dengan cara memupuk perpaduan antara kaum.

Jangan bermain api kerana kata orang tua-tua, kalah jadi abu menang jadi arang. Ingat, sebaik-baik arang ia tetap sekadar menjadi bahan bakar.

Najib mengatakan rakyat Malaysia berketurunan cina bukan pendatang namun tidak menafikan nenek moyang mereka berasal dari wilayah lain.

Lebih penting lagi, kenyataan Najib tidak menyamakan hak orang melayu/bumiputra dengan kepentingan sah kaum lain sebagaimana termaktub dalam perlembagaan.

Cina Malaysia hari ini bukan pendatang. Mereka lahir di sini dan merupakan warganegara yang sah. Sejarah telah berlaku dan kita harus menerimanya dengan redho.

Itulah maksud kempen Najib ketika mengambil tempat sebagai PM menggantikan Paklah iaitu konsep 'penerimaan'. Ia adalah pembetulan pada konsep 'tolak ansur' yang akhirnya menyebabkan orang melayu/bumiputra tertolak beransur- ansur ke dinding hingga tidak mampu bergerak lagi.

Konsep penerimaan bermaksud orang melayu menerima kaum lain sebagai sebahagiam daripada pendiduk Malaysia manakala kaum lain menerima kenyataan bahawa orang melayu dan bumiputra sabah dan sarawak adalah penduduk asal yang berhak dipertahankan keistimewaan mereka.

Maka sebagaimana warganegara lain mereka tertakluk pada undang-undang berpaksikan perlembagaan.

Itu sebabnya dalam majlis yang sama tempohari Najib turut menyelar kelakuan biadab beberapa pemuda cina yang memijak gambar pemimpin dalam rapat umum Bersih baru-baru ini.

Jika orang Melayu berhenti mengejek kaum cina dengan gelaran pendatang, ia akan memberi impak positif iaitu mengajak mereka untuk bersikap sebagaimana sewajarnya seorang warganegara.

Dari situ mereka akan lebih merasakan udara kekitaan dan turut cenderung menyayangi negara.

Demang percaya apa bangsa sekalipun seseorang itu, dia tetap seorang manusia yang mempunyai hati dan perasaan yang boleh kita sentuh.

Jika kita mahu menghasilkan tindak balas positif maka sentuhlah hati mereka dengan positif juga. Sebaliknya jika kita calarkan hati mereka hingga terluka maka janganlah diharap lagi mereka akan menghormati kita. Bahkan mereka akan mencari jalan untuk menyakiti kita pula.

Wallahualam.

1 comment:

UMNO PARTI PENJARA said...Pukulan Maut Anak Johor - Kami Tak Kebulur Jawatan Dlm UMNO!

Sumber Berita


>> Klik Di Sini <<Singkir Muhyiddin - Puteri UMNO Makin TOLOL Macam Wanita UMNO!!

Sumber Berita


>> Klik Di Sini <<Agenda Busuk Tun M Vs Mukhriz - Karier Politik Najib & Zahid Dlm Bahaya!!

Sumber Berita


>> Klik Di Sini <<


----------------------------------------------------------------
Debaran JAN 2016 - Misi 'Adik2 Sayang' MELUDAH UMNO Bermula!!

Sumber Berita


>> Klik Di Sini <<
----------------------------------------------------------------

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)