Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Wednesday, August 26, 2015

Rahsia lirik anak kecil main api

Demang rasa masih ramai yang menyimpan bait-bait lagu Warisan dalam hatinya:

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah
Bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Apa maksud anak kecil main api? Barangkali banyaklah maksudnya. Di sini Demang nak ambil satu sudut sahaja iaitu kenapa digunakan 'anak kecil'?

Istilah lain untuk anak kecil ialah kanak-kanak. Besar sikit dipanggil budak-budak. Selepas itu dikenali sebagai remaja, anak muda, dewasa, orang tua, dan akhir sekali orang tua ganyot lah gamaknya.

Tahap paling rendah dalam kematangan manusia ialah anak kecil. Dalam peristiwa nabi Musa dengan firaun, bagi membuktikan Musa yang masih kecil ketika itu memang belum matang maka disuakan api. Musa yang masih anak kecil ketika itu menyentuh api tersebut dan menangis kepanasan.

Itu membuktikan bahawa Musa memang anak kecil yang belum tahu membezakan benda bahaya dengan benda selamat, walaupun baginda akan menjadi rasulullah apabila dewasa.

Zaman remaja adalah tempoh usia yang penuh konflik dan tercari-cari identiti diri. Istilah lain ialah jati diri. Namun tiada garis pemisah yang jelas antara zaman remaja dengan dewasa. Ada juga yang berumur 39 tahun masih berkelakuan macam remaja.

Jika anak kecil belum tahu membezakan api dengan ais, budak remaja kita andaikan lebih cerdik. Apapun perlu diingat mereka baru keluar daripada zaman budak-budak. Jika yang 39 tahun pun kekadang berkelakuan macam budak-budak maka tidak mustahillah ramai remaja yang masih belum keluar daripada kepompong kanak-kanak mereka.

Bagaimana dengan anak muda? Anak muda dan remaja sebenarnya sukar dibezakan. Kadang-kadang matang dan kadang-kadang macam budak-budak.

Masa Demang sekolah dulu, pelajar universiti amat dipandang tinggi. Maklumlah, mahasiswa. Tempat belajarpun dipanggil menara gading.

Itu dulu, sebab masa itu orang dewasa sekadar ada Sijil Darjah 6 dan SRP. Paling tinggipun SPM.

Hari ini golongan yang dipanggil 'orang tua-tua' sudah ada PHD dan sebagainya. Profesor berlambak. Dulu kalau disebut profesor, kita bayangkan orang tua berdahi luas, beruban atas bawah, pakai spek tebal, dan tak reti senyum.

Maaf, pelajar universiti bukan lagi golongan yang dipandang hebat oleh masyarakat. Mereka masih belajar dan nama sekolahnya ialah universiti.

Justeru jika nampak pelajar universiti berhimpun membantah kerajaan atau menulis dalam media sosial mengkritik sesuatu, kita kena ingat bahawa mereka berada dalam zaman peralihan antara zaman kanak-kanak dengan zaman dewasa.

Mereka memang mudah dipengaruhi dan dimanipulasi. Takkan lah kita pun nak jadi budak-budak juga?

Oh ya. Demang tidak menulis dari perspektif generasi X,Y, Z.

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)