Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Friday, October 1, 2010

isu Sepet & kaki botolDemang sekeluarga cukup suka menonton filem Sepet. Filem yang menyelitkan percintaan pemuda cina (keturunan baba) dengan gadis Melayu itu memang lain dari yang lain.

Walaupun ada beberapa adegan kontraversi yang menyinggung sensitiviti ummat Islam, namun masih boleh dimaafkan dan dianggap sebagai kejahilan pengkaryanya (termasuk pengarah).

Kelmarin, isu 'sepet' timbul semula. Tapi bukan lagi filem tersebut. Ditambah satu lagi istilah yang merupakan peribahasa Melayu iaitu 'kaki botol'.

Yang menambah sensasi pada isu ini ialah penuturnya ialah orang BTN. Maka dipaparkan jawatan beliau sebagai Timbalan Pengarah BTN.

BTN adalah sebuah biro yang ditubuhkan di bawah Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab membantu Perdana Menteri dalam memberi kefahaman pada rakyat hasrat dan citra Perdana Menteri.

Dulu, ketika Tun Mahathir melancarkan Wawasan 2020 maka BTN lah yang mengadakan kursus kefahaman dan memberi motivasi agar wawasan perdana itu dapat dilaksanakan.

Sekarang, tugas BTN ialah memahamkan rakyat terhadap hasrat Najib dalam 1 Malaysia.

Berbalik pada isu tadi, penceramah tersebut dikatakan Timbalan Pengarah BTN.

Sebenarnya organisasi BTN terdiri daripada seorang Ketua Pengarah (KP), dua orang Timbalan Ketua Pengarah (TKP) serta dibantu pengarah-pengarah di setiap negeri atau cawangan (berbelas orang pengarah).

Setiap pengarah cawangan biasanya akan melantik seorang timbalan dan beberapa orang penolong pengarah bagi membantu mereka.

Kalau tak silap Demang, penceramah yang dikatakan menuturkan istilah 'sepet' dan 'kaki botol' tersebut ialah timbalan pengarah cawangan sahaja. Maka ucapannya tidak boleh dianggap pendirian BTN.

Malah ucapan tersebut dibuat dalam perjumpaan tertutup anjuran sebuah ranting parti politik iaitu Puteri UMNO. Parti yang dikatakan memperjuangkan kepentingan orang Islam di Malaysia.

Adalah normal dalam mana-mana perjumpaan tertutup ucapan begitu dikeluarkan. Adakah kaum lain termasuk MCA, MIC, DAP, dan PAS tidak melakukannya? PAS dan pemimpin Melayu PKR sering menggunakan istilah 'kafir' terhadap cina dan India bukan Islam.

Isu yang perlu diperhatikan di sini ialah siapakah individu yang menghebahkan perkara tersebut ke luar dewan serta menjadi batu apinya?

Sepatutnya si wartawan (foto ddi atas) itulah yang ditahan atas Akta Hasutan kerana sengaja menimbulkan keresahan rakyat.

2 comments:

Anonymous said...

Setuju. Puteri UMNO patut buat laporan polis pada wartawan tersebut.

Anonymous said...

apabila dia berbangsa cina , dia memang tiada adab.

dia mau korek hidung kat meja makan ka..

dia mau berludah kat tepi meja makan ka...

apa dia peduli..

dia mau angkat kaki atas kerusi makan ka..

yang penting perut sendiri mesti mau kenyang.

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)