Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Monday, April 15, 2013

surat mahathir tolak hududNampaknya isu hudud sudah lenyap. Sudah dicampak ke longkang kerana PAS kini sudah bersaudara dengan DAP yang tegar menentang Islam.
Akhirnya Karpal Singh yang pernah mencabar orang Islam dalam isu mendirikan negara Islam di Malaysia agar melangkah mayatnya terlebih dulu telah menang.
Walaupun PRU-13 belum berlaku namun Karpal berhak diisytihar sebagai pemenang!


Jika diungkit perkara ini pada penyokong PAS maka dengan mudah mereka melemparkan kesalahan pada UMNO, khususnya Tun Mahathir.
Kata mereka: Mahathir lah penentang hudud. Lalu mereka menjadikan surat PM kepada MB Kelantan pada 1994 sebagai bukti Mahathir menghalang perlaksanaan hudud di Kelantan.
Benarkah begitu?
Kepada generasi muda yang masih kecil ketika itu, biarlah Demang bercerita sikit:
Apabila didesak bertalu-talu oleh ummat Islam baik penyokong PAS mahupun penyokong kerajaan akhirnya Nik Aziz membentangkan draf undang-undang hudud PAS di Kelantan. Draf tersebut dibawa pada Sultan Kelantan dan baginda pun menurunkan tandatangan.
Malangnya sehingga kini undang-undang yang telah diluluskan itu TIDAK PERNAH diwartakan!
Alasan Nik Aziz (bukan alasan PAS) ialah kerajaan pusat menghalang perlaksanaan.
Bagi penyokong tegar PAS sudah tentu mereka percaya kenyataan tok guru mereka itu. Namun bagi yang faham undang-undang dengan mudah menyedari bahawa perkara berkenaan Islam termasuk undang-undang Islam di bawah kuasa sultan negeri berkenaan dan bukannya di bawah kuasa kerajaan persekutuan.
Di bawah ini Demang letakkan surat tersebut yang disalin daripada Harakahdaily sendiri. Bacalah sendiri dan tunjukkan di mana ayat yang mengatakan Mahathir menentang hudud.
Sementara itu, di Terengganu Hj Hadi selaku MB juga mengemukakan draf undang-undang bagi negeri Terngganu berdasarkan hukum hudud.
Walaupun Hj Hadi cuma sepenggal menjadi MB namun beliau lebih baik daripada Nik Aziz. Hj Hadi berjaya mewartakan undang-undang itu cuma tidak dapat melaksanakan.
Hj Hadi menghadapi masalah dalam penguatkuasaan apabila pihak polis yang tertakluk dengan pihak persekutuan secara teknikalnya tidak boleh menguatkuasa undang-undang tersebut.
Justeru adalah tidak benar hudud tidak boleh dilaksanakan di negeri-negeri itu. Ia cuma perlukan kebijaksanaan.
Berkaitan Perkara 75 perlembagaan yang sering dijadikan alasan PAS untuk menuduh UMNO menolak hudud, perkara tersebut tidak membatalkan keseluruhan undang-undang sebaliknya hanya undang-undang yang bertentangan sahaja yang terbatal. 
Dalam surat di bawah, Tun telah memberikan contoh undang-undang yang mungkin akan terbatal kerana ia bertentangan dengan perlembagaan. Contohnya dalam kes wanita dirogol.
Tun Mahathir juga sering ditohmah menentang hudud padahal beliau secara terbuka mengatakan bahawa yang beliau bantah ialah undang-undang yang dicipta oleh ulama berdasarkan pemahaman mereka, bukannya hukum yang telah termaktub secara jelas dalam Al-Quran.

Kebimbangan Mahathir tentang kesilapan pemahaman PAS di Kelantan dalam membuat draf undang-undang ada benarnya apabila dilihat pada draf undang-undang yang dibuat PAS Terengganu pula yang berbeza.

Perbezaan undang-undang di Kelantan dengan undang-undang Terengganu membuktikan bahawa ia bukan hudud sebenar Islam.
Bagi yang tidak pernah mendengar sendiri dari mulut Mahatahir dalam isu hudud eloklah jangan 'bawa mulut' isu ini. Jika tidak, anda samalah seperti pemfitnah-pemfitnah yang anda benci selama ini.

Bacalah dengan mata hati bukan dengan berbekalkan rasa sakit hati. PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB Tuan Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Menteri Besar Kelantan
Y.A.B. Tuan Haji,
PENGUATKUASAAN KANUN JENAYAH SYARIAH II 1993 DI NEGERI KELANTAN
Rujukan : MB(KN)(S)16/6/(26)
Bertarikh 8 Jun 1994
Pihak kerajaan pusat sentiasa berpandukan kepada kebijaksanaan (al-Hikmah) yang telah ditunjukkan oleh baginda Rasulullah SAW. dan juga para sahabat baginda khususnya al-khulafa ar-Rasyidun dalam melaksanakan ajaran Islam lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan hukum-hukum jenayah.
1. Jalan yang diambil oleh Kerajaan Pusat ini adalah juga berpandukan kepada kaedah yang terdapat dalam sistem pemerintahan Islam iaitu “tindakan pemerintahan adalah sentiasa bergantung kapada kepentingan ramai (muslihat umum).” Penguatkuasaan kanun jenayah yang digubal oleh Kerajaan PAS di Kelantan, menurut kajian sehingga setakat ini tidak menampakkan dan tidak menyakinkan pakar-pakar perundangan Islam yang tidak mempunyai sebarang kepentingan politik bahawa ia selari dengan ajaran dan kehendak Islam sebagaimana yang telah diuruskan dengan bijaksana oleh Rasulullah SAW. dan para sahabat.
2. Sepertimana yang Amat Berhormat sendiri sedia ketahui, KEADILAN adalah ASAS yang paling utama ditekankan oleh agama Islam apabila melaksanakan sesuatu perkara. Penekanan mengenai dengan keadilan adalah sangat terserlah dalam ajaran Islam lebih daripada penekanan yang terdapat dalam ajaran-ajaran yang lain dalam sejarah agama. Baginda Rasulullah SAW sewaktu mengembangkan agama Islam ialah usaha menghapuskan ketidakadilan yang menjadi sebahagian daripada budaya di zaman itu.
3. Tidak perlu bagi saya menyatakan disini betapa banyaknya terdapat ayat-ayat Al-Quran yang menegaskan tentang pentingnya keadilan dan lebih banyak bagi ayat-ayat yang mencela sebarang jenis kezaliman. Disamping itu al-Quran juga sentiasa menggesa supaya dielak daripada terjadinya huru-hara dan Allah sendiri sangat tidak gemarkan kapada mereka yang menyebabkan huru-hara berlaku. Kita hanya bertindak balas terhadap sikap permusuhan dan serangan yang dilakukan terhadap kita. Di Malaysia, orang bukan Islam bukan sahaja tidak memusuhi kita tetapi mereka memberi kerjasama bahkan membantu kita dalam urusan-urusan yang bersangkutan dengan kegiatan dan amalan ajaran Islam.
4. Khusus mengenai undang-undang jenayah PAS di Kelantan, kajian awal menunjukkan dengan jelas bahawa undang-undang itu yang disediakan menerusi perjuangan sebuah parti politik ternyata bukan sahaja menyebabkan ketidakadilan aakan berlaku tetapi, sebaliknya ia akan membawa kezaliman. Kebenaran kenyataan ini adalah berdasarkan kapada keterangan berikut:
(i) Dakwaan bahawa undang-undang ini akan dikuatkuasakan hanya di kalangan orang Islam sahaja dan tidak digunapakai untuk orang bukan Islam akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara berlaku. Memang benar di zaman Nabi Muhammad SAW., orang Yahudi biasa dihukum di bawah undang-undang yang berada di dalam kitab Taurat mereka tetapi kitab Taurat mempunyai hukuman yang tidak berbedza dengan hukum-hukum dalam al Quran. Mereka yang berzina umpamanya, akan dihukum rejam sama seperti hukuman terhadap jenayah yang sama bagi orang Islam. Justru itu tidak ada perbedzaan sama ada penjenayah dihukum di bawah undang-undang Islam atau Undang-undang Yahudi di zaman Nabi Muhammad SAW. Tetapi terdapat perbedzaan yang amat ketara di antara hukuman di bawah undang-undang yang ada sekarang dengan hukuman di bawah undang-undang jenayah yang dicadangkan oleh kerajaan PAS di Kelantan.
Menghukum orang Islam dengan lebih berat tetapi orang bukan Islam dengan amat ringan untuk jenayah yang sama atau jenayah dilakukan bersama amatlah tidak adil dan merupakan satu kezaliman, sedangkan undang-undang PAS akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman berlaku, maka undang-undang PAS tidak boleh diterima sebagai undang-undang Islam atau secucuk dengan undang-undang Islam ataupun selaras dengan ajaran Islam. Ia sebenarnya tertentangan dengan agama Islam.
(ii) Masaalah kesalahan merogol wanita, berdasarkan kapada undang-undang PAS, jika seseorang wanita yang belum kahwin melahirkan anak maka ini adalah bukti ia telah berzina dan akan dihukum mengikut undang-undang PAS, sedangkan apa yang sebenarnya berlaku ialah wanita itu adalah mangsa rogol. Mengikut undang-undang PAS jika ia menuduh perogolnya, tuduhan hanya boleh diterima sah jika terdapat empat orang saksi (yang terdiri daripada orang-orang yang baik, yang tidak melakukan dosa besar) yang menyatakan bahawa telah melihat dengan terang dan jelas bahawa yang dituduh telah merogol wanita berkenaan.
Seperti kita ketahui, melainkan dalam keadaan perang seperti di Bosnia diwaktu mana orang Serb merogol beramai-ramai wanita Bosnia, tidak mungkin jenayah merogol dilakukan di hadapan saksi-saksi yang terdiri daripada orang-orang yang baik. Jika saksi ini melihat dan mereka tidak menolong wanita berkenaan, mereka boleh dianggap sebagai bersubahat seperti penjenayah-penjenayah Serb bersubahat dengan perogol daripada kaum mereka. Jika ada pun saksi, dan mereka tidak membuat apa-apa untuk menolong mereka tidak boleh dianggap sebagai terdiri daripada orang yang baik, tetapi disebaliknya dianggap sudah bersubahat. Dengan itu tuduhan mangsa rogol akan ditolak dan perogol akan terlepas.
Keadaan di mana mangsa rogol dihukum salah kerana melahirkan anak di luar nikah dan perogol dilepaskan sebagai tidak bersalah kerana tidak ada saksi adalah sama sekali tidak boleh diterima oleh sesiapa pun sebagai sesuatu yang adil, bahkan aia adalah satu kezaliman yang dahsyat.
5. Hukum Hudud Islam bertujuan untuk memberi keadilan kapada semua pihak. Ia bukanlah bertujuan untuk melakukan kezaliman. Undang-undang PAS jelas menunjukkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara akan berlaku. Justeru itu undang-undang yang disediakan oleh PAS bukanlah undang-undang yang menepati ajaran Islam. Ia hanyalah undang-undang ciptaan PAS yang bertentangan dengan penekanan oleh agama Islam yang menuntut supaya menghukum secara adil dan menolok sebarang kezaliman. Kerajaan Pusat akan sentiasa berpandu dan menerima ajaran-ajaran dan amalan Islam dari semua aspek tanpa diheret oleh kehendak organasasi politik yang mempunyai kepentingan yang lain daripada Islam dan kepentingannya .
6. Jika undang-undang PAS yang jelas mengandungi unsur-unsur ketidakadilan dikuatkuasakan dinegara ini, dan jika ia dikatakan itulah Hukum Hudud Islam maka umat Islam dan juga anggota masyarakat bukan Islam akan hilang kepercayaan Islam membawa keadilan untuk penganutnya. Ia juga memberi gambaran yang buruk terhadap agama yang suci ini dan menjejaskan imej orang-orang Islam di kalangan penganut agama-agama yang lain. Ia tetap akan menyebabkan penganut agama lain menjauhkan diri daripada agama Islam dan menyebabkan orang yang berminat memeluk Islam menolaknya.
7. Kerajaan Pusat tidak berhajat untuk bersubahat dengan PAS bagi melaksanakan ketidakadilan semata-mata untuk kepentingan politik dan sokongan oleh orang yang telah diabui matanya. Kerajaan Malaysia yang sentiasa dan terus mempertahankan ajaran dan nilai-nilai Islam tidak dapat membenarkan Kerajaan Pas menjalankan sesuatu yang bercangah dengan prinsip keadilan dalam Islam, maka Kerajaan Pusat akan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadapKerajaan PAS demi menjaga maruah dan ketinggian martabat Islam dan penganut-penganutnya.
DR. MAHATHIR BIN MOHAMAD
15 Julai 1994

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)