Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Wednesday, May 14, 2014

Kerajaan campuran Terengganu

Tak sampai 24 jam, hampir 12 kali kerajaan Terengganu bertukar tangan!

Itulah yang Demang faham jika dikira pada mesej-mesej yang berlegar di laman-laman sosial semalam. Sekejap tukar MB, lepas tu tukar parti, kemudian balik semula pada BN, selepas itu dirampas semula oleh PR, dapat pula mesej yang memalsukan mesej sebelumnya, dibatalkan pula mesej itu oleh mesej terbaru..!

Itulah jadinya apabila media sosial dijadikan bahan rujukan.

Demang tidaklah peduli sangat samada UMNO atau PAS yang mentadbir Terengganu. Malah agihan kerusi melalui PRU13 pun hampir sama banyak antara parti yang membentuk kerajaan dengan parti yang menjadi pembangkang.

Cuma Demang rasa adalah lebih baik kita tidak terlalu fokus pada isu sebaliknya lebih sensitif dengan rahsia di sebalik isu.

Opss... ini bukan spekulasi baru 'kuda trojan' atau projek Perak II, mahupun Road to Putrajaya cubaan ke-2, dan sebagainya.

Dengan 16 kerusi UMNO, 14 PAS, 1 PKR dan 2 Bebas (baru), formula penubuhan kerajaan secara tradisional harus diubah. Mana-mana kerajaan tidak sewajarnya memegang kuasa mutlak melalui kelebihan majoriti dua tiga kerusi sahaja!

Demang mencadangkan sebuah kerajaan campuran dibentuk di Terengganu dan ahli dewan undangan negeri perlu memilih seorang di antara mereka yang difikirkan paling layak menjadi MB.

Nampak macam sukar namun kita mesti berani mencubanya.

Kekangan pertama yang Demang lihat ialah pihak UMNO pasti menentang kerana mereka sekarang berada pada posisi menang.

Kekangan kedua sudah tentu pada PAS yang kekurangan dua kerusi. Jika dua Adun bebas berikrar menyokong PAS maka mereka pula akan menjadi majoriti. Masalah pada PAS ialah mereka segera menjadi sombong apabila berada di hadapan.

Cara yang Demang rasa boleh diambil ialah dengan mengemukakan undi tidak percaya pada MB yang dilantik oleh parti. Dalam hal ini 14 Adun PAS + 1 PKR + 2 bebas pasti dapat menewaskan MB baru yang dilantik UMNO.

Tekanan perlu diberi pada kedua-dua parti agar tidak menangguh di air keruh. Rakyat dan sultan sepatutnya memainkan peranan penting dan pemimpin-pemimpin parti di luar Terengganu mesti menghormati mereka dengan cara tidak campurtangan.
No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)