Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Wednesday, December 3, 2014

Ringgit merudum lagi

Ringgit merudum lagi. Malah katanya lebih teruk daripada 1997.

Ini mesej yang Demang terima sebentar tadi. Mungkin anda pun dah dapat lebih awal.

"Ringgit posted its biggest two day fall since the 1997 Asian financial crisis.  Now at rm3.4320 . Rumour said that it will touch rm3.7000."

Kemelut 1999 berlaku di zaman Tun Mahathir. Ketika itu juga Anwar Ibrahim sempat pangku jawatan PM dan menteri kewangan. Anwar ambik formula mudah. Tak ada duit, pinjam sahaja lah. Tun tidak bersetuju.

Negara jadi kelam kabut dan akhirnya Tun dipaksa letak jawatan. Abdullah Hj Ahmad Badawi dilantik menggantikan Tun. Anwar 'masuk.ke dalam'.

Antara perkara yang dibuat oleh Paklah ialah menggalakkan sektor pertanian sebab sehebat manapun manusia ia tetap perlukan makanan. Setakat ini kita belum tergamak makan plastik.

Kejatuhan teruk Ringgit menyebabkan harga barang import naik secara automatik. Rupa-rupanya kebanyakan makanan kita ditanam di negara asing. Hebatnya kita.

Agensi berkaitan pertanian dikerah melaksanakan program pertanian. Masa itu jika anda ke pejabat pertanian anda mungkin akan hanya menemui tukang sapu sahaja di pejabat. Semua pegawai dikerah turun padang dan bukan setakat menanti petani datang mengadu.

Paklah ambil gambar sedang berdiri dalam bendang. Foto itu segera menjadi bahan lawak orang ramai. Pembangkang ambik kesempatan memanipulasi foto tersebut dan Paklah jadi macam badut. Rakyat dapat peluang untuk ketawa berdekah-dekah. Maklumlah, masa tu belum ada maharaja lawak.

Akhirnya seperti biasa projek tersebut lunyai begitu sahaja. Agaknya pegawai pertanian pun lega sebab boleh kembali beristirehat di pejabat berhawa dingin.

Pihak yang agak kecewa ialah orang tengah dan kroni yang terlepas peluang menyapu komisyen dengan modal air liur.

Dalam pada itu Paklah turut kena tempias menantu cerdiknya. Mula-mula tempias, lama-lama habis basah lencun dan akhirnya Paklah karam sendirian. Menantu KJnya kini jadi menteri. Ye lah, orang cerdik. Usahkan mertua, negara pun boleh dijualnya.

Rakyat Malaysia memang alergik dengan pertanian. Najib pun sudah faham. Isu kangkung amat menginsafkan Najib supaya jangan berani-berani menyuruh orang Melayu bercucuk tanam. Peri jijiknya orang Melayu pada pertanian hinggakan profesor yang tidak disukai akan digelar 'profesor kangkung'.

Orang Melayu suka makan epal. Pisang hanya untuk monyet manakala jagung adalah makanan ayam. Pergilah ke pasaraya, berlambak-lambak buah import dijual. Permintaaan tidak pernah surut.

Walaupun makanan utama orang Melayu ialah nasi namun hampir semua makanan lain berasaskan gandum.

Apa pilihan kita sekarang? InsyaAllah esok Demang tulis lagi. Maaflah, Demang sukar respon komen anda di sini sebab android yang Demang guna menyukarkan Demang menulis di ruang komen namun Demang amat hargai pandangan anda.

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)