Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Tuesday, November 22, 2011

3000 dipaksa hadir konvensyen

Seminar Perpaduan dan Patriotisme Dalam Konteks Satu Malaysia

Dewan Seri Negeri Ayer Keroh Melaka.

22/11/11

9.00 pagi - 3.00 petang.

Demang tiba tadi agak lewat. Orang ramai sudah penuh di dalam dewan. Demang tidak pasti kenapa mereka hadir. Mungkin dipaksa oleh jabatan masing-masing.

Paksa atau rela, yang penting mereka sudah di dewan ini. Mereka akan didedahkan dengan maklumat dan fakta. Mahu tidak mahu mereka akan menadah telinga dan merelakan maklumat masuk ke telinga dan minda mereka.

Jijikkah perbuatan memaksa orang ke seminar intelektual? Pembentang kertas kerja adalah golongan akademik dan intelektual, bukan Mat Sabu atau Azmin Ali yang tidak pernah diiktiraf keintelektualan mereka.

Bagi Demang, ada masanya kita perlu memaksa. Sama seperti kita paksa anak-anak ke sekolah atau belajar mengaji.

Di zaman Facebook, Youtube, PS, Astro dan sebagainya ini, mahukah anak-anak kita mengaji tanpa disuruh, dipujuk, atau dipaksa?

Peserta hanya dipaksa hadir, bukan dipaksa untuk menerima. Boleh fikir sendiri yang mana baik yang mana buruk. Walaupun Ali Rostam orang politik, tetapi program ini adalah program ilmu yang dibuat atas kedudukannya sebagai Ketua Menteri Melaka. Sama seperti Seminar Salalatus Salatin dan Hikayat Hang Tuah yang Demang hadir 2 minggu lepas di Seri Negeri ini juga.

Pembangkang faham program ini? Anda faham?

Baiklah, jika anda belum faham Demang akan beritahu.

Peserta yang lebih 3000 orang ini akan pulang ke kawasan masing-masing dan bercerita dapatan yang mereka perolehi daripada konvensyen ini kepada ahli keluarga dan komuniti mereka. Dengan itu semakin ramai yang akan tahu fakta sebenar.

Apabila PRU nanti, insya-Allah mereka akan mengekalkan kerajaan sedia ada kerana mereka sudah faham kenapa kerajaan sedia ada sekarang perlu dikekalkan.

No comments:

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)