Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Saturday, October 12, 2013

Minyak Ajaib vs Minyak Biasa

Keajaiban!

Minyak ajaib!

Apa sahaja perkara, apabila dikatakan AJAIB maka ia segera menimbulkan persepsi yang berbagai. Ada yang kagum, ada yang curiga, dan tak kurang yang bersikap sinis serta tidak percaya.

Sebenarnya perkataan ajaib bukanlah istilah yang mengelirukan. Itu sebabnya pihak kementerian kesihatan tiada masalah jika ada syarikat yang menggunakannya untuk produk mereka.

Ajaib ertinya sesuatu yang aneh dan tidak mengikut proses normal. Jika anda mandi dan basah, ia adalah normal tetapi jika anda terjun ke dalam air dan naik dalam keadaan kering maka itu dikatakan ajaib!

Oleh kerana ajaib adalah sesuatu yang tidak mengikut aturan biasa, tidak masuk akal, atau di luar adat kebiasaan maka apabila sesuatu benda atau kejadian dikatakan ajaib maka ia tidak memerlukan pembuktian melalui logik aqal sebaliknya 'kepercayaan' diperolehi melalui pengalaman sendiri atau orang lain.

Dalam proses pengubatan, bahan ajaib tidak boleh dijadikan sandaran pada kesembuhan sesuatu penyakit sebaliknya kehadiran bahan hanyalah sebagai kebetulan dan apabila ia berulang-ulang maka ia dikaitkan.

Minyak Morhabshi pernah digelar minyak ajaib oleh sebilangan pengguna. Hal ini kerana tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan ia berfungsi menyembuhkan sesuatu penyakit namun apabila ia berlaku beberapa kali tanpa pembuktian melalui makmal kajian maka secara mudahnya ia dikatakan AJAIB; yakni sesuatu yang di luar kebiasaan (ghairil adat).

Sebenarnya Minyak Morhabshi BUKAN-lah minyak ajaib. Ia adalah adunan daripada bahan-bahan yang pernah melalui proses kajian dan dibuktikan melalui pemerhatian dan pengalaman manusia dari semasa ke semasa. Bahkan ada bahan yang digunakan telah diamal sejak ribuan tahun melibatkan beberapa tamadun besar manusia.

Pemerhatian berterusan dan kajian pengalaman pengguna adalah suatu proses kajian. Justeru adalah tidak tepat jika dikatakan minyak morhabshi tiada kajian. Cuma, ia belum didokumentasi secara rasmi.

Antara bahan yang dicampur .sehingga menjadi Minyak Morhabshi ialah:

Myrrh (morhabshi)
Berasal daripada perkataan Arab yang bermaksud pahit (mir). Myrrh atau Morha dipercayai telah dibawa oleh orang Habshi. Itulah sebabnya digelar Morhabshi.

Digunakan secara meluas sejak tamadun Mesir purba, terkenal di zaman kegemilangan Rom, dan menjadi bahan penting masyarakan arab sebelum berkembang ke nusantara. Kini menjadi bahan kajian saintis di seluruh dunia.

Dicatat bahawa perajurit Rom dibekalkan myrrh ketika perang untuk digunakan apabila cedera.

Suatu ketika dulu Myrrh dinilai sama harga dengan emas dengan nisbah berat 1:1.

Dengan peningkatan kemajuan manusia pokok yang mengeluarkan resin myrrh ini telah dikomersialkan dan harganya menjadi lebih murah sehingga bahan yang dulunya hanya berligar di kalangan bangsawan telah mampu digunakan setiap lapisan masyarakat.

Carilah info myrrh di internet dan anda akan dapati semua bangsa utama di dunia mengaguminya.

Mustaqim
Tidak banyak maklumat di perpustakaan serta internet tentang kegunaan utamanya namun digunakan secara meluas dalam perubatan India, Arab, dan Melayu sejak zaman berzaman.

Safron atau zaafaran
Dikenali sebagai herba termahal di dunia yang mempunyai 1001 khasiat. Semaklah khasiat safron di internet dan sesiapapun akan teruja dengan keistimewaannya.

Salah satu khasiat safron ialah bahan anti kanser.

Zaiton
Khasiatnya dikagumi semua bangsa dan agama serta disebut dalam Al-Quran.

Serai
Bahan wajib dalam bidang penyediaan makanan, kosmetik, dan perubatan yang memiliki 1001 khasiat.

Raja Kayu
Mendengar namanya pun kita sudah tahu bahawa ia sesuatu yang amat hebat. Oleh kerana tidak ada kajian saintifik yang saya perolehi mengenainya maka kita katakan sahaja ia tumbuhan ajaib.

Herba dan akar kayu
Terdapat pelbagai herba dan akar kayu yang dikisar dan dicampurkan bersama. Masing-masing mempunyai keistimewaan tersendiri yang diakui para pelopor perubatan dulu dan sekarang serta disokong kajian saintifik.

Anda boleh taipkan nama bahan-bahan di atas pada Google dan lain-lain untuk mengetahui banyak lagi khasiatnya.

Minyak ajaib vs minyak biasa

Apapun, kita tidak boleh selamanya bersandar pada keajaiban. Kita juga tidak boleh menjual produk yang mengandungi ramuan hebat tanpa orang ramai memahami apakah keperluan membeli produk ini.

Orang tidak akan membeli hanya kerana tertarik dengan sejarah silamnya!

Kami suka mencadangkan Minyak Morhabshi dimasukkan dalam senarai barang keperluan untuk keluarga. Letakkan di tempat yang munasabah dan anda boleh gunakan jika anda atau ahli keluarga terkena bahan panas, mendapat luka kecil, digigit serangga, atau gatal pada kulit.

Ia juga boleh digunakan sebelum menemui doktor apabila sakit perut, sakit gigi, sakit dada atau sesak nafas, serta sakit kepala.

Minyak Morhabshi juga boleh digunakan bagi mengurangkan lenguh-lenguh dan boleh diharap jika kemalangan kecil.

Selebihnya, jika ditimpa penyakit atau masalah yang sukar diselesaikan dan sudah buntu mencari penyelesaian maka gunakan Minyak Morhabshi sebagai tanda kita tidak putus ikhtiar.

"Tidak berubah qada' melainkan dengan doa."

"Apabila telah berusaha maka bertawakkal lah pada Allah, sesungguhnya Allah menyintai orang yang bertawakkal."

Semoga Minyak Morhabshi ini memberi manafaat pada para pengguna. Insya-Allah.

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)