Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Monday, October 27, 2014

Hapuskan rumah murah melayu

Masa kecik-kecik dulu di kampung Demang dekat Jitra Kedah ada kawasan perumahan dipanggil Rumah Murah. Emak menakan Demang pun ada yang tinggal di situ.

Walaupun dinamakan rumah murah namun bagi Demang ia adalah kawasan elit sebab rumah itu diperbuat daripada batu manakala di kampung Demang hanya rumah kayu dan masih banyak beratap rumbia.

Rumah murah mempunyai dua bilik, satu ruang tamu dan yang paling hebat ialah ada tandas di dalam rumah. Masa itu masih ramai orang Melayu yang menggunakan jamban terbang dengan kata lain, berak sahajalah di mana-mana yang sempat!

Tidak lama selepas itu istilah rumah murah lenyap dan muncul pula Rumah Awam'. Sebenarnya ia hanya berlainan perkataan dan ejaan padahal rumah awam itu sememangnya rumah murah 100%.
Apapun namanya, ia tetap mempunyai dua bilik iaitu satu untuk ibu dan bapa manakala anak-anak berkongsi bilik tak kira lelaki atau perempuan.

Kini rumah murah atau rumah awam sudah tidak disebut lagi dan diganti dengan panggilan 'taman perumahan'. Masa Demang bersekolah di Kuantan dan mendengar sebutan 'taman' Demang agak keliru dengan 'taman bunga' dan 'taman permainan'.

Taman-taman perumahan terus tumbuh macam cendawan dengan pelbagai versi. Setiap versi 'diKASTAkan' mengikut kemampuan.

Meski sudah tiada istilah rumah murah namun orang Melayu kekal tinggal di rumah yang paling murah di samping rumah yang 'dibina sendiri' di kampung-kampung. Ada juga kampung tersusun namun kebanyakan kampung adalah tidak tersusun yang kedudukan rumah-rumahnya bersepah-sepah.

Bentuk rumah orang Melayu, tak usah cakaplah. Disambung-sambung dan ditambah-tambah mengikut keperluan dan tentunya bergantung pada kemampuan.

Demang bawa kisah perumahan kali ini kerana Demang baru tersedar betapa orang Melayu yang negaranya sekarang pernah bernama Tanah Melayu tinggal di rumah kecil dan bersepah-sepah manakala orang bukan Melayu yang nenek moyang mereka tiba ke semenanjung ini pada zaman penjajahan Inggeris, mendapat pertempatan yang tersusun dan jauh lebih selesa.

Apa masalah negara ini sebenarnya?

Dalam sistem manusia, kita berada dalam satu hirarki berbentuk piramid. Letaklah apa sistem pun, begitulah bentuknya. Di atas sekali bersemayam sang raja dan ia berlaku di mana-mana hatta dalam negara komunis sekalipun.

Di baris kedua ada beberapa orang yang akan menasihati sang raja dan semakin kebawah, semakin ramailah penjawat dan penghuninya. Di barisan paling bawah adalah rakyat jelata.

Demang bukan nak pertikaikan fitrah manusia itu sebaliknya nak tanya, jika pemimpin kaum cina boleh menyusun dan menempatkan saudara mara swrta zuriat keturunan mereka di kawasan pertempatan sederhana dan mewah, kenapa pemimpin Melayu sekadar menyediakan kotak-kotak kecil untuk tempat orang Melayu menjaga keluarga yang merupakan aset penting kita?

Keluarga itulah yang akan melahirkan zuriat kita yang merupakan penerus generasi Melayu yang beragama Islam! Paling tidakpun yang akan mengundi dalam pilihanraya!

Tidak bolehkan difikirkan satu plan bagi mereka mendapatkan kediaman yang setara dengan kaum lain?
Kurangkah tanah di negara kita bagi membuka pertempatan baru? Tak bolehkah dicari jalan agar harga diturunkan serendah yang boleh? Tidak bolehkah diberi peruntukan daripada khazanah negara tanpa mengira sebarang keuntungan? Tidak bolehkah digembeling semua sumber dan faktor dalam negara bagi menyediakan kediaman selesa dan murah tapi MEWAH?

Kenapa Demang kata MEWAH? YA, sebab jika orang yang datang menumpang "ketika zaman Inggeris" (faham baik-baik ye) boleh tinggal di rumah mewah kenapa orang yang mula-mula membuka pertempatan di semenanjung Tanah Melayu ini dipinggirkan daripada hasil mahsul kepunyaan negara?
Jika Tun Razak boleh cari jalan bagi membolehkan orang Melayu memiliki tanah dalam keadaan negara masih miskin, kenapa selepas negara dikurnia Allah Taala pelbagai sumber rezeki peminpin dan pemikir kita gagal memberikan yang terbaik untuk pengundi mereka?

Perlukah rakyat mencari seorang lagi Anwar Ibrahim bagi menggegarkan pemimpin Melayu yang asyik terlelap ketika sedang bekerja?

Demang sarankan, HAPUSKAN semua rumah kos rendah atau rumah murah dan gantikan dengan rumah sederhana mewah dan rumah mewah untuk orang Melayu.

Jangan timbulkan langsung soal orang Melayu tidak mampu sebab jika ramai orang Melayu tidak mampu bermakna itu adalah KEGAGALAN MUTLAK pemimpin Melayu. Buat apa ada pemimpin jika tidak tahu memimpin dan membantu ke arah kejayaan?

Rumah adalah keperluan asas tetapi jangan kata rumah murah sudah memadai kecuali jika semua warga Malaysia tinggal di rumah murah dua atau tiga bilik.

Bagi yang baru mengikuti atau terlepas pandang artikal Demang sebelum ini, Demang sedang membicarakan isu perumahan mewah yang sedang dibina di kampung Demang berharga RM750 ribu dan ke atas. Agak-agak berapa ramai orang Melayu yang mampu beli?
 

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)