Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Wednesday, January 14, 2015

Sebalik isu khutbahKira-kira 20 tahun dulu ketika Demang baru pindah ke Melaka dan kali pertama solat Aidil Fitri di masjid negeri (Al-Azim), kereta Demang disaman kerana diletakkan di tepi jalan.
Banyak kereta lain turut di saman.

Ya, memang ia satu kesalahan namun di mana hendak diletakkan kenderaan dalam keadaan begitu? Hari Raya cuma dua kali setahun. Takkanlah pihak masjid boleh sediakan tempat letak kereta yang mencukupi untuk kes terpencil begitu?

Makanya perlu ada budi bicara pihak tertentu. Atau, pihak masjid perlu minta kebenaran daripada pihak berkuasa bagi pihak orang ramai yang ingin berjemaah?

Di negara ini, kalau orang Islam yang buat maka banyaklah kerenah pihak tertentu. Selalunya kita kena beralah. Terbaru ada pula individu yang mempertikai khutbah Jumaat atas tuduhan menghasut.

Kenapa khutbah dalam bahasa Melayu yang sepatutnya difahami semua rakyat Malaysia itu dipertikai? Bagaimana dengan perhimpunan dan ucapan dalam bahasa ibunda yang cuma kaum berkenaan sahaja yang faham? Kenapa tidak dicurigai?

Padahal pernah berlaku pada 1969 ketika orang ramai sedang nenonton filem di dalam pawagam, tiba-tiba tertera tulisan asing di layar menyebabkan sebahagian penonton yang memahami bahasa tersebut bergegas keluar. Malang penonton yang tidak faham telah dikurung dan ramai yang terbunuh setelah pintu dikunci!

Kenapa orang Islam yang selalu dianiaya tetapi orang Islam pula yang acap dicurigai?

Sepatutnya ahli parlimen perjuangkan perkara ini dalam sidang. Orang Islam adalah penduduk majoriti maka perlu dilindungi.

Jangan tunggu orang Islam mengamuk setelah tidak mampu bersabar dan jangan sekali-kali provok orang Islam sebab bukan semua orang Islam itu sabar.

Kalaupun boleh, kesabaran itu tentu ada hadnya.

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)