Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Monday, July 13, 2015

Tak sangka kerabu pucuk paku

Lihat foto yang dikepilkan. Apa komen anda?

Jika anda makan sate, ambil gambar dan hantar ke media sosial untuk dilihat rakan-rakan, secara automatik mereka akan tahu bahawa anda sememangnya sedang makan sate. Memang benar pun.

Dalam komunikasi media sosial, ia berlaku secara terlalu mudah. Apa yang dipapar, itulah yang sebenar.

Zaman IT memberi satu impak istimewa iaitu kita mampu  memberitahu orang di luar kawasan dengan mudah. Ia bukan sahaja melalui suara seperti dahulu kala malah boleh disertakan teks, gambar, audio, dan video.

Memuatnaik sesuatu untuk dikongsi orang ramai adalah proses yang amat mudah. Jika sukar, maka tak ramailah yang akan buat.

Oleh kerana ia proses yang mudah maka kita sangka bahawa semua yang disebarkan dalam media sosial juga begitu. Ambil gambar dan klik send, selesai.

Kita tidak sedar ada pihak yang menggunakan media sosial secara profesional. Mereka tidak seperti kita yang ambil gambar dan terus hantar begitu sahaja, sekadar suka-suka.

Lihat semula foto nasi ulam pucuk paku itu. Adakah ia dibuat secara mudah? Mencari pucuk daun, skru dan paku untuk diletakkan dalam pinggan dan ditabur sedikit serbuk sebelum diambil gambar. Ia bukanlah seperti kita yang menghadap sepinggan mi di warung dan mengambil gambarnya untuk dihantar kepada kawan-kawan.

Seperkara lagi yang kita tidak sedar, ramai yang cari makan melalui media sosial samada berniaga sendiri mahupun bekerja dengan pihak tertentu.

Apabila ada pihak yang sanggup mengeluarkan belanja maka sudah tentu ada pulangan atau hasil yang hendak dikaut kemudian. Kata mudahnya, ada udang di sebalik batu dan jika tidak berada-ada masakan tempua bersarang rendah.

Apa lagi yang kita tidak sangka?

Dulu kita sangka jika seseorang mengaku muslim maka bersaudara lah sesama muslim. Kita tidak sedar bahawa ada fahaman yang membenarkan pengikutnya berbohong. Kononnya bohong sunat.  Bahkan ada yang menghalalkan pembunuhan terhadap orang Islam lain yang berbeza fahaman.

Itu sesama Islam. Bagaimana pula dengan pihak yang terang-terang tidak menganut Islam dan bagaimana pula yang diketahui memusuhi Islam?

Demang singkap pendirian dua kumpulan iaitu orang Islam terhadap orang Islam yang berbeza fahaman dan orang bukan Islam yang memusuhi Islam kerana kedua-dua kumpulan tersebut bila-bila masa sahaja boleh bekerjasama untuk menghancurkan Islam.

Maka jangan hairan jika anda menerima mesej yang merugikan Islam tetapi dihantar oleh orang Islam. Ambil lah masa sedikit untuk memastikan kebenarannya. Lebih baik tidak mendapat pahala menyebarkan sesuatu yang kita rasa baik daripada mendapat dosa kerana menyebarkan fitnah.

Samada kita sengaja atau tidak sengaja, penyebaran mesej fitnah tetap akan merosakkan.No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)