Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Tuesday, September 1, 2009

Khurafat vs Ustad

Khurafat vs Ustad

Bagi yang dah tahu, tahulah. Bagi yang belum tahu, sekarang dah tahu: keluarga Demang sudah lama mengeluarkan minyak herba secara tradisional dan kini boleh didapati melalui internet

Baru-baru ini seorang agen kami mengadu bahawa seorang rakannya mendakwa minyak keluaran keluarga Demang boleh membawa pada khurafat. Ada ustaz yang memfatwakan begitu.

Hmm... mudahnya jadi ustaz. Kalau tak berkenan je, haram. Tapi, bab minum air jampi, tak pulak khurafat. Maklumlah, sebelum tetamu yang minta air jampi ustaz itu pulang, salamnya berisi!

Demang bukan ustaz tetapi arwah datuk kami yang merumus minyak ini memang seorang guru agama. Walaupun beliau tidak menjadi ahli Persatuan Ulama Malaysia, namun masyarakat setempat sudah lama mengiktiraf beliau. Jika tidak masakan beliau dijemput menjadi pensyarah untuk para pelajar yang akan melanjutkan pelajaran agama di luar negara.

Bagi Demang, Allah Taala memudahkan kehidupan manusia dengan menyediakan formula sebab dan akibat. Jika kita ketuk kepala orang, orang itu akan sakit. Tapi jika kita beri dia ubat bius sebelum mengetuknya, tidaklah dia merasa sakit.

Adakah ketukan atau Allah yang menjadikan ia sakit? Apa pula yang menyebabkan dia tidak merasa sakit?

Jika mengikut 'fatwa' ustaz tadi, sesiapa yang percaya bahawa ketukan yang menyebabkan sakit maka hukumnya khurafat!

Bagaimana jika orang sakit yang makan ubat? Mungkin itu kes lain sebab minyak keluaran keluarga Demang ini dikatakan khurafat sebab dipercayai boleh menghindari gangguan jin dan syaitan.

Dalam hal ini kita perlu faham bahawa jin dan syaitan juga makhluk ciptaan Allah yang ada kelemahannya. Sedangkan harimau boleh takut dengan kayu tas, ular boleh alah dengan buluh, apa nak dihairankan sekiranya jin takut pada morhabshi? Apatah lagi ramuan yang keluarga kami keluarkan telah dibacakan ayat-ayat suci Al-Quran semasa proses mengadunnya.

Lain kali siasatlah dulu wahai ustad sebelum menjatuhkan hukuman.

1 comment:

Anonymous said...

Tok Demang,
Ustad keparat kalu camtu. Orang camtu bukan ustaz, tapi u-stad.

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)