Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Monday, April 16, 2012

Pecat menteri pecat pensyarahNampaknya pembangkang berjaya menjadikan isu yang asalnya berkaitan teknikal menjadi seolah isu besar yang boleh menumbangkan kerajaan!

Itulah kelebihan Anwar PKR: Pakar Kempen Retorik.

Kenapa sampai jadi begini? Golongan pelajar adalah golongan yang sedang belajar. Mereka hanya menerima sesuatu yang logik pada akal mereka. Maka jika ada yang boleh merasionalkan mereka, sudah tentu mereka akan terima.

Susah sangatkah nak rasionalkan mereka? Bagi yang memang biadap sejak lahir tu kita abaikan sahaja. Kita selamatkan kumpulan yang salah faham sahaja.

Beritahu mereka fakta sebenar. Jika memang kerajaan bersalah dalam hal ini, inilah masanya untuk diperbetulkan. Jangan jadikan ia alasan untuk pembangkang menangguk di air keruh.

Dalam hal ini Menteri Pengajian Tinggi perlu proaktif. Jika tidak, elok diganti orang lain sahaja.

Susah sangatkah nak memberi kefahaman pada pelajar di universiti? Kalau sesi taklimat atau ceramah tidak mencukupi, buatkan kursus khas sehingga mereka benar-benar faham. Sediakan satu kertas khas dan peruntukkan kreditnya sebagaimana kertas lain.

Dalam membina negara kita perlu lebih jujur. Jangan takut andai fakta yang ada tidak menguntungkan emosi kita. Terima kenyataan dan perbaiki.

Demang percaya dengan cara itu mahasiswa akan mengerti dan akhirnya akan terbit rasa simpati pada kerajaan yang bertungkus lumus membina negara.

Para pensyarah perlu mengajar dengan penuh tanggung jawab. Untuk itu para pensyarah perlu terlebih dahulu faham kedudukan sebenar.

Silap sikit-sikit tu, biasa la. Pemimpin bukan nabi dan kita pun bukanlah bertaraf sahabat nabi. Zaman tu dah berlalu.

Malangnya terdapat pensyarah yang cenderung pada parti tertentu dan mempengaruhi pelajar dalam dewan kuliah.agar condong pada pegangan mereka.

Pensyarah yang sebegitu mudah sahaja melayannya. Tak perlukan modal besar. Hanya sekeping kertas tunjuk sebab kenapa mereka tidak boleh diberhentikan!

Kenapa menteri berkenaan gagal mengawal universiti? Kenapa masih terdapat ramai pensyarah yang tidak faham realiti negara sendiri masih dibenarkan bertugas di universiti dan menghentam kerajaan?

Kalau setakat tahu fakta tapi tak tahu 'roh' perjuangan bangsa, suruh mereka pergi duduk dalam gua sahaja!

Bila Demang sebut 'bangsa' akan ada pula yang kaitkan dengan assobiyah. Itu sudah dikira kejahilan melampau dalam pentafsiran!

Lebih malang lagi apabila pensyarah yang asyik menghentam kerajaan yang menyuapkannya nasi sejak terpancut daripada perut ibu itu dapat kenaikan pangkat kerana kelayakan akademik mereka!

Penat la camni bro... Dok ulang benda yang sama berkali-kali tapi tak faham-faham juga.

Wassalam.

'Malaysia Lebih Aman Tanpa Anwar'.

posted from Bloggeroid

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)