Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Wednesday, May 12, 2010

lelaki itu

Beberapa hari lalu Demang melihat seorang lelaki Melayu beragama Islam, bersalaman dengan orang ramai yang menghantarnya ke lapangan terbang.

Orangnya besar-tinggi, wajahnya ceria, gerakannya tangkas dan kelihatan begitu bersemangat. Langsung tak terlihat sebarang garis kegusaran di wajah meski Demang tahu bukan sedikit masalah terpikul di bahu anak Melayu berdarah bangsawan Bugis itu.

Seketika beliau berlari anak memanjat anak tangga dan lenyap di dalam perut pesawat berwarna putih itu.

Malamnya, Demang menonton di TV lelaki yang sama bersalaman dengan ketua sebuah negara dengan laku yang penuh diplomatik tapi tetap sopan.

Aneh, lelaki yang Demang lihat 'biasa' sahaja suatu ketika dulu; tidak pernah melawan ketua; hanya tahu buat kerja; kini menjadi seorang yang begitu hebat apabila diamanahkan menjadi ketua eksekutif.

Itulah DS Najib. Jika dulu Demang pernah terfikir, adakah ada pemimpin lain sehebat Dr Mahathir kelak, maka hari ini Demang tidak perlu risau lagi dengan soalan begitu.

1 comment:

Pendekar Melayu said...

tetapi siapa pula bakal pengganti Ds Najib? Saya lihat sekarang tiada seorangpun yang berkualiti. Ds Hishamuddin? Huh langsung tak boleh pakai.

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)