Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Tuesday, November 17, 2009

Topeng dan Emas Celup


Minggu lalu seorang ibu saudara Demang menjadi mangsa ragut 3 ekor penjenayah. Syaitan-syaitan yang terlibat memakai topeng dan costum berupa 3 anak muda yang bermotorsikal. Sekali imbas, nampak seperti manusia namun Demang percaya jika disingkap topeng yang diperbuat daripada kulit manusia tersebut akan terdedahlah wajah sebenar makhluk laknat tersebut.

Walaupun balu seorang buruh kasar tersebut menjerit, namun deruman motorsikal iblis-iblis itu menutup jeritannya. Kejadian berlaku sekitar jam 8 pagi di depan rumah sendiri di dalam sebuah kampung yang rumah-rumahnya hampir bertemu bumbung. Maka berpisahlah beliau daripada rantai pusaka kesayangannya itu.

Ramai saudara mara dan jiran yang datang menziarahi melahirkan simpati dan memberi sedikit bantuan. Apa lagi yang dapat dilakukan?

Dalam pada itu Demang teringat kempen seorang jurujual emas tiruan. Jika kita memakai emas tiruan, kehilangan tersebut tidaklah merugikan sangat.

Demang tidak mahu komen tentang itu secara panjang lebar. Cuma sedikit persoalan: adakah sama antara yang asli dengan saduran? Membicarakan tentang manusia dan kemanusiaan tidak boleh lari dari naluri dan sifat insani itu sendiri. Maka tidak mudah memisahkan emas daripada kehidupan manusia.

Dalam politik juga terdapat topeng dan emas saduran. Justeru Demang tidak terkejut membaca kenyataan ahli parlimen DAP mempertikaikan tindakan kerajaan Malaysia yang enggan menjual pasir kepada Singapura. Cuma Demang tak sangka pemimpin DAP tersebut berani berterus terang. Mungkin dia rasa pembangkang masih kuat sekarang dan rakyat akan menyebelahi apa sahaja pendapat pembangkang. Mintak maaflah ye... Rakyat Malaysia bukan begitu.

Rakyat dengan mudah dapat memahami kesan penjualan pasir tersebut terhadap keselamatan dan kedaulatan negara yang tidak boleh dinilai dengan wang semata-mata meskipun ahli parlimen tersebut membumbui hujahnya dengan umpan 'win-win situation'. Kalau alasan banjir dan hakisan yang digunakan, rakyat Malaysia lebih rela mengorek pasir itu dan membuangnya ke lautan Pasifik daripada menjualnya kepada Singapura!

Demang percaya jika kita tanggalkan topeng pemimpin DAP akan terdedahlah wajah PAP mereka. Dalam bahasa yang lebih manis DAP adalah ejen Singapura. Namun Demang lebih cenderung menyifatkan mereka sebagai talibarut Singapura.

Sebelum itu Lim Kit Siang membodek Nik Aziz dengan dakwaan bahawa pentadbiran PAS cemerlang di Kelantan kerana dapat mengekalkan pemerintahan selama 5 penggal. Tidak mustahil beliau sebenarnya menyindir Haji Hadi yang cuma mampu memerintah selama sepenggal sahaja di Terengganu.

Demang lihat muka depan Harakah sebentar tadi yang memaparkan tajuk utama Nik Aziz bakal menerajui PR. Adakah itu isyarat kepada Haji Hadi dan Anwar untuk berundur?

berdasarkan beberapa insiden seperti tadi, jelaslah bahawa DAP@PAP juga boleh menjadi batu api atau setidak-tidaknya seperti api dalam sekam.

Apapun, kesinambungan antara DAP dengan PAP sudah terpahat dalam sejarah dan itulah asas perjuangan mereka.

Mereka memang berkongsi impian: dulu, kini dan selamanya.

Foto:
little mask i bought in... Red Colander flickr.com
gold jpg hanse-schmuck.de

1 comment:

PakTeh said...

Pasir yg dicadangkan untuk dijual itu akan dikorek daripada Perak. Patutlah DAP beriya-iya nak kuasai politik Perak. Apa akan jadi jika Nizar masih MB Perak?

Mujur Sultan sedar permainan politik ini.

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)