Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Thursday, January 28, 2010

Beza durian dengan labuMujur setakat ini isteri Demang tidak mengidam yang bukan-bukan sepanjang kehamilannya. Paling-paling pun cuma durian.

Sekarang ni durian dah tak bermusim lagi. Tak macam semasa Demang kecil-kecil dulu. Setahun sekali sahaja dapat merasa durian. Itupun cuma sedikit. Maka bagi memuaskan tekak, durian dimakan bersama nasi atau pulut yang digaul gula Melaka, berkuahkan santan. Kecur air liur dibuatnya.

Bentuk fizikal luar durian berduri-duri, tetapi di dalamnya berpangsa-pangsa. Ulas-ulas durian yang lembut berwarna putih atau kuning 'tidur nyenyak' di dalamnya menanti sentuhan sang empunya. Sebab itu ada gelaran 'kucing tidur' untuk ulas durian tertentu.

Berbeza dengan labu. Biarpun di bahagian luar sebiji labu terlihat pangsa-pangsa namun apabila dibelah, pangsa-pangsa tersebut tidak berpenghuni. Meskipun warna isinya juga kekuningan namun jika isteri anda mengidam, jangan sekali-kali digantikan dengan labu. Nanti rajuknya panjang membawa ke malam.

Semalam, si Azmin Ali memukul gendang ke seluruh negara mengatakan dia mempunyai maklumat bahawa terdapat pemuda UMNO terlibat dalam kejadian membakar gereja. Maka para blogger picisan pun heboh mencanang secara besar-besaran.

Bagi Demang, apa nak dihairankan jika terdapat orang UMNO yang terlibat? Sebagaimana yang Demang tulis semalam, siapapun yang terlibat membakar gereja atau meletakkan kepala babi di masjid mereka tidak boleh didakwa sebagai mewakili kaum atau penganut agama tertentu.

Penjenayah tersebut sekadar mewakili diri sendiri yang gagal mengawal emosi. Tangkap dan jatuhkan hukuman setimpal, habis cerita. Tak perlu nak dipolitikkan.

Kenapa parti PAS tidak ditangkap polis apabila seorang blogger PAS menderhaka pada sultan? Itu menunjukkan kerajaan bersikap rasional dengan mengambil tindakan hanya terhadap individu yang terlibat sahaja.

Demang ceritakan tentang durian dan labu kerana melihat Azmin hanya seperti sebiji labu yang luarnya nampak berpangsa tetapi di dalamnya kosong.

Masih ingat dakwaan-dakwaan Azmin tentang pelbagai bukti yang terisi dalam beberapa peti rahsia? Akhirnya semuanya dusta! Mana perginya peti-peti yang dicanangkannya dulu sebagai rahsia besar?

Habuk pun tarak!

Lain kali, jika makan sayur labu, ingat-ingatlah pada Azmin Ali.

foto:
durianfruit jpg freerangegourmet.com
Labu jpg hanieliza.fotopages.com

No comments:

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)