Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Wednesday, December 30, 2009

Menguasai ICT, dikuasai pemilik ICT


Hari ini, anda boleh menaip satu perkataan di dalam engin carian internet dan segera dipaparkan dengan jutaan maklumat.

Hari ini juga anda boleh menaip lokasi pada alat GPS anda dan mesin tersebut akan memandu anda sampai ke destinasi yang dikehendaki.

Kunci utama kecanggihan ini ialah ILMU dan MAKLUMAT.

Bukan Bill Gates seorang yang mengetahui bahawa ilmu pengetahuan dan maklumat itu penting. Bahkan beliau sendiripun diberitahu oleh orang lain. Bezanya, Bill Gates bersikap positif dan bertindak proaktif.

Ummat Islam pula sudah dimaklumkan Rasulullah sebaik Baginda menerima wahyu pertama iaitu Iqra' - 'bacalah'. Maka, bacalah.

Seruan di atas mungkin tidak sesuai Demang tujukan kepada anda memandangkan anda memang gemar membaca. Jika tidak, masakan anda membaca tulisan ini.

Kita berkongsi pendapat.

Membaca adalah proses memasukkan maklumat ke dalam minda dan dicerna sebagai satu pemikiran. Hasilnya dijelmakan dalam bentuk tindakan.

Dalam filem Laksamana Doremi, Menteri Pasola berjaya dibunuh setelah laksamana doremi mendapat maklumat bahawa menteri tersebut akan mati apabila tapak kakinya dicucuk bambu runcing.

Maka diungkapkan satu kenyataan bahawa sesiapa yang menguasai maklumat maka mereka berupaya menguasai orang lain.

Jika demikian, tidakkah negara yang memegang maklumat juga mampu menguasai negara lain? Lihatlah, negara mana yang memegang kunci bank maklumat dunia?

Di mana pula kedudukan kita hari ini, khususnya ummat Islam. Begitu juga warga negara Malaysia yang bukan Islam. Adakah kita masih mahu terus-terusan betelingkah dan berbahas soal siapa yang Islam siapa yang kurang Islam atau siapa yang terkeluar daripada Islam dengan sejemput ilmu yang kita miliki? Ikhlaskah kita menghukum tanpa dipengaruhi emosi dan persepsi sendiri?

Saat ini setiap pergerakan kita dipantau rapat melalui pelbagai teknologi canggih. Lihat sahaja GPS yang mampu mengekori ke mana sahaja kita pergi. Di atas sana satelit-satelit bertugas 24 jam sehari dan setiap detik menghimpun maklumat serta menyalurkannya kepada tuan-tuan mereka.

Kita? Masih sibuk bercakaran sesama sendiri dan terpesona dengan janji demokrasi, liberalisasi, globalisasi dan sebagainya.

Foto:
satellite track...ti jpg
spaceplace.jpl.nasa.gov

2 comments:

melayuangkat said...

Assalamualaikum Cheguman,

Kita? Kita masih tidak bersatu dan ramai pula antara kita yang masih belum bersyukur atas apa juga nikmat Allah swt terhadap diri masing masing.

Mereka? mereka sentiasa berfikir untuk mengejar kemajuan dan kejayaan dan cara mengausai kita dengan teknology atau apa juga. Inilah faktanya.

SSS Admin said...

Kepada e-Patriot SSS,

Sempena kita melangkah ke tahun 2010, kami di Satu Sekolah Untuk Semua (SSS) ingin menghulurkan setinggi perhargaan dan terimakasih kepada Tun/Tan Sri/Puan Sri/Dato Seri/Datin Seri/Tunku/Tengku/Tuan/Puan di atas sokongan padu yang kami terima terhadap kempen SSS ini.

Kami juga ingin mengambil kesempatan ini untuk kita sama-sama menyemarakkan lagi sokongan terhadap kempen ini dengan melibatkan saudara mara dan sahabat handai yang masih belum lagi menandatangai petisyen kempen ini di SINI dan juga para bloggers untuk menzahirkan sokongan masing-masing dengan mempamirkan logo SSS di laman blog masing-masing.

Terima kasih sekali lagi atas sokongan padu yang diberikan. Kami amat menghargainya.

Salam Sejahtera,

“SATU BAHASA, SATU BANGSA, SATU NEGARA”
Admin SSS

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)