Tok Demang Waadat

Tok Demang Waadat
Menyingkap yang tersirat di sebalik yang tersurat

Eksklusif untuk anda

Monday, October 12, 2009

berhala di tapak tangan


Lihat pada tangan anda. Apa yang anda lihat? Tapak tangan? Urat tangan? Atau ada objek asing yang bukan sebahagian daripada anggota tubuh anda?

Lihat pula pada tangan rakan di sebelah anda. Oh, dia sedang memegang sebuah alat komunikasi rupanya. Apa yang dilakukannya? Berbual secara lisan, SMS, menyemak email atau Facebook, atau sedang melayari internet?

Apabila HP anda berdering, kemungkinan 99% panggilan tersebut adalah untuk anda secara peribadi. Namun apabila anda menerima SMS, barangkali cuma 50% daripadanya ditulis khusus untuk anda manakala selebihnya adalah salinan yang turut diterima orang lain.

Jika anda menyemak Facebook pula, anda perlu sedar bahawa mungkin cuma 2% mesej tersebut ditujukan pada anda. Selebihnya, adalah maklumat untuk orang ramai. Kebetulan anda juga sebahagian daripada orang ramai.

Demikianlah sebahagian daripada realiti dunia informasi hari ini. Apabila kita disuakan dengan sesuatu maklumat, kita perlu sedar bahawa bukan semua maklumat itu berfaedah untuk diri kita. Malah sebahagian besar daripadanya boleh memudaratkan kita. Contohnya maklumat mengenai agama lain yang sepatutnya ditujukan kepada penanut agama mereka.

Bagi menghadapi keadaan ini kita sendirilah yang perlu menentukan apakah yang kita kehendaki dan hendaklah bersesuaian dengan diri kita. Bagi yang beragama Islam, sebelum menerima maklumat daripada agama lain kita perlu mendalami agama sendiri terlebih dahulu.

Begitu juga jika kita ingin mengambil tahu mengenai politik, kita perlu melihat kepada data dan fakta agar tidak dihanyutkan emosi dan pengaruh orang lain.

Demang sekadar mengingatkan diri sendiri tatkala terserempak dengan pelbagai paparan yang disogokkan ketika memasukkan kata kunci perkataan 'melayu' dalam sebuah kekotak carian sebentar tadi. Demang bukan hanya dipaparkan hasil carian maklumat yang Demang perlukan malah pelbagai maklumat yang tidak dijangkakan. Antaranya, video remaja Melayu sedang melakukan aktiviti tidak bermoral, skandal, tohmahan, malah foto botol arak!

Kemudian, Demang juga menemui foto kuil dan gereja dalam pencarian tersebut serta maklumat satu fahaman yang sering dipertikaikan. Nampaknya tokong sudah berada di dalam poket kita! (persepsi?).

Demang masih berfikir, bagaimanakah cara terbaik bagi mendidik anak-anak kita berdepan dengan maklumat yang tidak bertepi ini?


foto: CD159018 jpg
inmagine.comDapat cahayamata? klik sini

1 comment:

anakbukitgantang said...

benar Demang,

Kini berhala berada di tapak tangan anda , dan anda akan mencar wang untuk memastikan temph jangka hayat berhala tersebut (airtime) tidak luput

linkwith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ramuan & Petua untuk anda

Blog Mesti Jengah

Apa kata anda?

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD

apartmen utk percutian keluarga di Bukit Merah atau Tiara Beach PD
ctc: 019 6000 654 (Yusra)
Kadar mampu sewa untuk kita sama kita


Hubungi: 017 236 9686 atau 019 6000 654 (Puan Yusra: owner)